Spilmuseet 2020 status


Nyhed
Tilbage i 2014 meddelte Spilmuseet at vi havde opgivet Danmark, i forhold til at sikre den statslige indsamling, bevaring og formidling af computerspil. På trods af at dette er vedtaget ved dansk lov, og et stort flertal på Christiansborg havde lovet at lave en holdbar løsning, så var der aldrig nogen der handlede, udover os selv.

I stedet tilbød vi at forære vores spilsamling - så vidt vides verdens største - væk til andre lande, hvis andre ville sikre en bedre bevaring og formidling heraf, end vi selv kunne gøre i privat regi. Herefter fulgte en medierundgang i tv, radio og aviser over det meste af verden, og efterfølgende utallige henvendelser om overtagelse af samlingen. I blandt disse var der seriøse dialoger og møder med store museer og projekter fra både Nord- og Sydeuropa samt USA og Japan. Der var også møder med flere af de største danske museer, som forsøgte at overtale os til at blive en del af dem, eller fortsætte kampen mod kultureliten herhjemme.

Til syvende og sidst var der dog ingen, selv ikke med statslig opbakning fra andre lande, der kunne gøre mere for samlingen, end vi selv kunne i privat regi. Det skulle enten køre på kommercielle vilkår, eller kun inkludere en mindre del af samlingen. Ikke fordi man ikke ville mere, men fordi den manglende anerkendelse er et universelt problem, som alle gode kræfter kæmper mod.

Dette har ført til vores alternativ, som vi meddelte i 2014: Spilmuseet bliver til en privat samling, med begrænset offentlig adgang i semi-kommerciel regi, uden nogen opgave med at bevare eller formidle spilmediet, og uden nogen form for samarbejde med nogen stat, kommune, museum, bibliotek eller anden offentlig institution.

Af mange gode og dårlige grunde har dette taget længere tid, end vi oprindeligt forventede. Herunder sygdom, indbrud*, økonomi og fortsat modstand fra det offentlige. Men især fordi det hele bare er et meget stort projekt, hvor ambitionsniveauet løbende er vokset yderligere. Senest var vi egentligt forberedte til en begrænset åbning i sommers, før corona-epidemien igen ændrede planerne.

Men i stedet for at vente til alt er helt færdigt, vil vi hermed give et aktuelt indblik:

Samlingen vil fremover have til huse ved Løgstør omkring Limfjorden i Nordjylland. Det vil så vidt vides være verdens største spiludstilling, med et udstillingsareal på over 1.600 m2.

Dette er fordelt udover tre haller, hvoraf den første hal praktisk talt er helt færdig, inklusive alt indhold. Den anden hal arbejdes der aktuelt det sidste på indholdet, og mangler detaljer med strøm og lys.

Den tredje hal - som også kommer til at inkludere indgangsparti, toiletter og kontorer - er netop nu ved at blive bygget, og vil stå klar i begyndelsen af 2021. Meget af indholdet hertil er allerede klar, men det vil tage en del arbejde og tid, før den hal er helt færdig.

Udstillet, virkende og spilbart i den færdige udstilling vil blandt andet være:

- 200 originale upright arcademaskiner
- 250 originale deluxe arcademaskiner
- 50 originale konsolstandere
- 16.000 konsol- og computerspil
- 4.000 arcadespil

Diverse højdepunkter fra udstillingen:

- De største klassikere som Space Invaders, Pac-Man og Galaga- 4 player setups med Segas bedste racerspil som Daytona, Sega Rally og Scud Race- Næsten komplet samling af Sega sprite-scaler Super Deluxe-maskiner- Vektor-klassikere som Asteroids, Tempest, Major Havoc og Battlezone- Så vidt vides verdens største samling af konsolstandere- Alle 3 skærms Sega-simulatorer som Ferrari F355, Airline Pilots og Strike Fighter- Bevægelige sports-simulatorer en masse- Rytme-, musik- og dansemaskiner- Alle primære Star Wars-arcademaskiner, som vektor-originalen, Arcade, Trilogy og Racer- 45 års spilhistorie daterende tilbage fra 1973...- Og frem til 2018...- Road Rage, historiens største arcademaskine, i eneste kendte eksemplarDerudover har vi stadig mere end 3.500 m2 lagerhaller fyldt med spil og arcademaskiner, som planlægges at skulle bruges til fremtidige udbygninger af udstillingen, når der er økonomi og mulighed for dette.

Der vil af flere grunde ikke være almindelig offentlig adgang til samlingen. For at tilgå samlingen kræver det at man indmelder og registrerer sig i en støtteforening, der koster et årlig kontingent.

Den primære målgruppe er dermed de reelt interesserede, der vil tage rejsen til Nordjylland (der er hoteller, sommerhuse og feriecenter i nær afstand), betale hvad det koster og behandle tingene med respekt. Det er ikke et legeland, hvor man parkerer børnene. Alt er købt og betalt, så vi er ikke afhængige af andre, eller underlagt nogen regler eller krav.

Det hele bliver, som vi synes det skal være. Som skrevet: en privat samling. Bare en stor én af slagsen.

Vi vil melde yderligere ud, når vi kommer tættere på at kunne tage imod besøgende, og generelt forsøge at være flittigere med opdateringerne fremover, så det er muligt at følge lidt mere med i processen.

* i den sammenhæng bemærkes at alle maskiner kører på poletter, og der modtages kun digitale pengeoverførsler, så der er ingen kontanter på stedet - der er til gengæld alarm, massiv videoovervågning og mærkning...