Ordliste


Q: Hvad betyder disse arcaderelaterede ord?
A: Arcadehal
Større lokale fyldt med arcademaskiner. Var tidligere at finde over det meste, men eksisterer nu kun i de største byer som Århus (Fun Park) og København (Professor Olsen).

Arcademaskine
Betegnelsen for en komplet arcademaskine, bestående af board, skærm, controllere og kabinet.

Board
En arcademaskines hjerne (også kaldet PCB) - hvad der svarer til bundkortet i en pc'er. Et sæt af prints med alle de chips, ROM'er og RAM'er spillet bruger.

Bootleg
Uautoriseret "kopi" af et board. Ofte fuldstændig identisk med originalen, men kan i visse tilfælde have mindre ændringer. Bootlegs har typisk et minimalt ændret navn i forhold til det originale spil.

Controller
Styringsenheden til kommunikation mellem spilleren og boardet. Typisk et joystick med 1-4 knapper, men kan også være fx et rat, en spinner eller en lyspistol.

Emulator
Computerprogram der kan køre software beregnet til en anden platform ved at emulere en anden hardware. Den mest kendte emulator er MAME, der emulerer mange forskellige arcadespil.

Fighter
Genrebeskrivelse for spil, hvor man slår fjender ned. Genren opdeles i traditionelle fightere, hvor én person slås mod en anden person som i spil som Street Fighter 2, Mortal Kombat og Tekken, samt scrollende fightere (også kaldet beat 'em ups). Eksempler på sidstnævnte er Double Dragon, Golden Axe og Final Fight.

Hiscore (eller Highscore)
Rekord opnået i arcadespil. Typisk flest antal point eller hurtigste tid. En hiscoreliste er en liste over de bedste rekorder - også kendt som Hall Of Fame.

Kabinet
Kassen der huser arcademaskinens indmad. Kabinetter er enten originale - dvs. sådan som de oprindeligt er blevet solgt med det pågældende spil - eller standardkabinetter.

Neo Geo
Arcadesystem lavet af SNK i 1989, der tillader at man kan nøjes med at udskifte et cartridge med ROM'er, når man vil skifte spil. Normalt skal hele boardet udskiftes. Selvom hardwaren således er fast og i praksis længe har været forældet, er der udkommet nye Neo Geo-spil i mere end ti år efter introduktionen og indtil SNK gik fallit i 2001.

PCB
Se board.

Racer
Genrebeskrivelse for spil, hvor man racer i et fartøj. Eksempler er Pole Position, Out Run og Virtua Racing.

ROM
Read Only Memory - det samme som RAM, men indholdet slettes aldrig (også kaldet EPROM). I arcade-sammenhæng de chips der indeholder selve spillene (dataene). I emulator-sammenhæng ment som et sæt af kopierede ROM'er, der skal bruges for at emulere et spil.

Shooter
Genrebeskrivelse for spil, hvor man skyder fjender ned (også kaldet shoot 'em ups). Typisk i en form for flyver, der automatisk flyver ind i skærmen. Eksempler på shootere er 1943, R-Type og Silkworm.

Skærm
Fjernsynsskærmen der viser billedet. Tilsluttet med boardet via RGB. Kan afhængigt af spillet og kabinettet enten placeres horisontalt (normalt) eller vertikalt (lodret).