X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

Neo Geo MVS


Når en arcadeoperatør i 1980'erne skulle skifte et spil, så var det en større opgave, hvor al hardware skulle udskiftes og indstilles. Det relativt lille spilfirma SNK så dette som en mulighed for at skabe et cartridgebaseret arcadesystem, så arcadeoperatøren kunne skifte spil ligeså nemt som den normale konsolejer. I 1989 udkom således Neo Geo Multi Video System (ofte forkortet MVS), og konceptet blev en succes udover al forventning. Systemet var nemt og billigt for arcadeoperatøren, samtidig med at spillene generelt var så gode, at spillerne også tog formatet til sig. Med tiden gjorde cartridgebaserede systemer generelt sit indtog i arcadeverdenen, og flere andre forsøgte at konkurrere med SNK. Intet format opnåede dog tilnærmelsesvis samme succes, og helt uhørt levede Neo Geo-formatet igennem hele 15 år på arcademarkedet - det overlevede endda SNK's bankerot i 2000 - før den sidste officielle udgivelse kom i efteråret 2004.

Teknisk set var Neo Geo et godt arcadesystem for sin tid, men ikke noget udover det sædvanlige. Baseret på en 68000 CPU og en Z80-processor til lyd samt forskellige specialchips til grafik, minder platformen på flere måder om Amiga og MegaDrive/Genesis, dog i kraftigere udgave med flere farver og sprites. Til gengæld skilte Neo Geo sig ud ved, at man grundet cartridgeopbygningen havde råd til at bruge en masse eprommer, og dermed kunne have store spil med masser af grafik og lyd. De største og nyeste spil fylder 708 Mbit, men allerede i starten af 90'erne var de fleste spil større end 100 Mbit, hvilket var ganske usædvanligt. En genistreg fra SNK's side var muligheden for at have flere spil i én maskine på samme tid. Neo Geo-boardet kom i henholdsvis en MV-1, MV-2, MV-4 og MV-6 udgave, der kunne indeholde lige så mange cartridges, som navnene antyder.

Med omkring 150 spil til Neo Geo MVS kunne man forvente et bredt udvalg, men reelt er titlerne meget ensartede. Det skyldes dels mange efterfølgere og dels mange kloner - skydespil, puzzlere og versus-kampspil udgør langt hovedparten af spillene. Især sidstnævnte var formatet med til at gøre stor i 90'erne med serier som Fatal Fury, Samurai Shodown og ikke mindst The King Of Fighters. En af puzzlespillenes allerstørste titler, Puzzle Bobble, debuterede på Neo Geo MVS, og alle med hang til skydespil vil anerkende Metal Slug-spillene som noget enestående. Andre fanfavoritter inkluder Garou: Mark Of The Wolves, Pulstar og Twinkle Star Sprites.
Forkortelse MVS
Firma SNK
Debut 1989
Covers 170
Spil 155 fysiske
Tilbehør 0
Søg
Neo Geo MVS
Mest populære spil
# Titel Udvikler Udgiver Udgivelse Sortering
1.
CMVS Slim
Analogue Analogue 2011
2.
CMVS Neo
Analogue Analogue 2014