X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

Game & Watch


Før nogen havde tænkt på at lave håndholdte konsoller, var bipspil skolegårdens hotteste stykke elektroniske legetøj. Hovedparten af disse var billige og dårlige kloner, mens én serie skilte sig ud: Nintendos Game & Watch. Idéen blev udtænkt af Gunpei Yokoi, en af Nintendos vigtigste designere, og det første spil, Ball, udkom i Japan i foråret 1980. Derefter fulgte en håndfuld udgivelser om året, indtil det 59. og sidste Game & Watch-spil udkom i 1991. Nogle år inden havde en rigtig håndholdt konsol, Game Boy, overtaget markedet - den var iøvrigt også udtænkt af Gunpei Yokoi. Bipspilsserien var så stor en magtfaktor, at Nintendo angiveligt valgte ikke at udgive det Tetris-bipspil, de ellers havde rettighederne til. De var bange for, at det ville gå slemt udover Game Boy-salget, der havde samme spil som en af de vigtigste titler.

Som navnet afslører har Game & Watch både et indbygget spil og et ur (der aldrig gik rigtigt, fordi de dyrebare batterier ikke skulle slides med andet end spil). Et andet kendetegn er en ensartet tegnestil, hvor man typisk styrer små, sjove silhuetmænd. En del spil var dog i stedet baseret på kendte Nintendo- eller Disney-figurer. For de fleste titlers vedkommende består gameplayet i at placere spilfiguren på de rigtige steder i forskellige tidsbaserede mønstre.

Game & Watch er opdelt i flere forskellige serier, hvoraf Wide Screen og New Wide Screen er de mest normale. De består af en LCD-skærm og typisk et par knapper på hver side. Spil i denne serie er titler som Parachute og Fire Attack. Gold, Silver og Panorama er lidt anderledes i størrelse, men ellers meget ens. De bød blandt andet på Fire og Manhole.

Den mest kendte serie er sikkert Multi Screen, der består af to LCD-skærme, som kan klappes sammen. Disse spil minder ofte lidt mere om konsolspil og man styrer oftest med et styrekryds og action-knapper. Titler til Multi Screen er blandt andet Greenhouse, Mario Bros. og Zelda. Og så byder serien også på det mest kendte Game & Watch-spil: Donkey Kong. Andre serier tilhørende platformen er Tabletop, der ligner små arcademaskiner, og Micro Vs., hvor to spillere kan spille mod hinanden med to små controllere.
Forkortelse G&W
Firma Nintendo
Debut 1980
Covers 61
Spil 62 fysiske
Tilbehør 0
Søg
Game & Watch
Mest populære spil