X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

X-Men: Next Dimension


Glem Spiderman, Hulk og de Fantastiske Fire. X-men har alle dage været de sejeste superhelte, med de vildeste superkræfter og de cooleste karakterer. Størstedelen af X-men balancerer på et knivsæg imellem at være good eller bad guy, og flere har overtrådt den pæne og sobre fascade i kampen for at beskytte dem der hader dem mest. Nu får du chancen for selv at trække i X mærket og deltage i et af de mest afgørende og absolut bedste kapitler i X-mens historie.

X-men; Next dimension er en beat'em up. Der har tidligere været såvel X-men, som Marvel beat'em ups, men ikke i rigtig 3D. Men dette er nu historie, hvor Next Dimension introducerer komplet 3D i både karakterer, arenaer og interaktive miljøer med flere niveauer. Mere om det senere.

Du har muligheden for at spille de traditionelle beat'em up modes som Arcade, Versus, Survival og Practise. Men Next Dimension handler hovedsageligt om Story mode, hvor de gæve X-men endnu engang kommer i krydsild imod en af deres største og mægtiste modstandere Bastion og hans Sentinels. Her er alle kampe indledt med en FMV sekvens som har til formål at drive plottet og årsagen til den pågældende kamp frem.

For jer som ikke kender særlig meget til X-men og Marvel historien generelt, vil jeg blot sige at det er en længere serenade som hører til i et andet forum, imens jer som har en ide om hvad dette drejer sig om, skal forberede jer på et klassisk plot helt efter bogen.

Du har op til 24 forskellige af de mest klassiske X-men og tilknyttede skurke at lege med, hvoraf 6 af dem er ukendt til at starte med, og skal låses op på forskellige måder (hint; ved at snage lidt rundt i menuer og options, kan man faktisk få afsløret hvad der venter). Umiddelbart har de (selvfølgelig) hældt lidt til den første filmatisering af X-men vedr. udbuddet af disse, men de har dog udover dette fået lavet en pretty ok sammensætning, efter min mening.

Når jeg tænker beat em up er der tre titler som umiddelbart finder vej ind til min private cerebro; Tekken, Dead or Alive, og Virtua Fighter. Alle rigtige kaptajner i genren. Og det er umuligt ikke at have disse titler i baghovedet når man smider Next Dimension på skærmen. Og med dette i mente skal det med det samme afsløres at Next Dimension ikke supplerer med andet end muligheden for at lege kendt superhelt/skurk for en kort bemærkning. Faktisk er den i mange henseender ikke nær så optimal som førnævnte klassikere.

For mig har kamp spil altid handlet om en af to ting; en hurtig og allerhelvedes ordentlig omgang tæsk, eller en dyb studering og kombinations dyrkning som kun rigtige fanatikere (eller bemærkelsesværdige unge gamere...?) virkelig mestrer. Men i begge forhold syntes jeg at Next Dimension rammer lidt ved siden af.
I førnævnte klassikere kunne alle nemt føle at de styrede for vildt, udelukkende ved at bashe løs, mens dem som faktisk vidste hvad de gjorde også fik honoreret deres bestræbelser. Jeg har ikke samme fornemmelse med Next Dimension. Dels er spillet, selv på easy mode, faktisk ret svært (gælder primært for story mode), og dels er mulighederne og kombinationerne relativt begrænsede. Du har i kampene mulighed for at opbygge et ”super meter” som tillader periodiske udbrud af specielle evner, men ellers begrænser det sig til slå, og spark, og et par enkelte throws/grabbles. Der er afsat en hel knap til at lave ”counter” med, men helt seriøst fandt jeg aldrig en ordentlig anvendelse for denne (hvilket kunne være årsag til min følelse af sværhedsgraden).

En anden faktor som taler imod den hurtige spiloplevelse, er en ekstrem lang loade tid. Dels når du starter spillet op, og dels imellem hver kamp. Samtidigt er der ikke mulighed for at gemme undervejs i story mode. Så selvom du kan genstarte en kamp et uanet antal gange, kræver det at du har god tid, og en tålmodighed som to bøsser med en barnevogn, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at se hele historien udfolde sig...

Activision har forsøgt sig med at efterabe en del vedr. bevægelses frihed og interaktive miljøer, men helt ærligt, så er det snart rigtig mange år siden vi så det første gang og blev oprigtigt imponerede. Og selvom det fungerer både visuelt og teknisk, er det suppe på en gammel høne, og ikke på højde med selv år gamle titler! Grafikken virker til at starte med meget bar og lidt grov, men den vokser på en, og pludselig er det slet ikke så tosset endda:-) Den er faktisk helt fint i tråd med det superhelte tema der nu engang skal være.

Next Dimension er et godt bud på en beat'em up tilført fantastiske superkræfter. Og nogle af superkræfterne tilfører da også nogle nye begreber. Som f.eks. muligheden for at blive ”confused”, hvilket medfører at man for en kortere periode bevæger sig modsat af hvad man trykker!? Eller hvad med at få gentagende prygl, på trods af at din modstander står en skærmbredde væk fra dig (pisse irriterende mand!, med mindre du er den der deler ud :-)

Det er i sidste ende dog mit postulat at der skal til at ske nogle nye skred i denne genre, og det gælder også for de navnkundige serier, hvis nye titler i genren igen vinde indpas hos gamere i dag, og skabe præcedens og hæder om sit navn. Og det er altså ikke sket endnu med X-men; Next Dimension!

X-Men: Next Dimension (EU)
Anmelders vurdering
3/6

X-Men: Next Dimension   © Activision 2002   (GCN)    1/3 X-Men: Next Dimension   © Activision 2002   (GCN)    2/3 X-Men: Next Dimension   © Activision 2002   (GCN)    3/3