X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

Madden NFL 07


NFL-sæsonen blev skudt i gang forleden, og i den anledning er EA Sports klar med deres årlige udgave af USA’s mest populære sportsgren. Vi kigger her nærmere på Xbox 360-versionen.

Amerikansk fodbold er de seneste år blevet markant mere populært herhjemme, ikke mindst takket være en glimrende dækning af sportsgrenen på dansk tv – selvom de fleste nok vil nikke genkendende til de store søvnproblemer, som det samtidig medfører. Med NFL-sæsonen skudt i gang forleden er der med andre ord store forventninger til årets Madden NFL fra EA Sports. Vi sidder her med Xbox 360-versionen, og var man så uheldig allerede at investere i sidste års udgave, så er en beklagelse vist det eneste passende – rent ud sagt penge man kunne have sparet op og brugt på årets udgave.

Ved allerførste øjekast er der ikke store nyskabende elementer i årets udgave – hvis man vel at mærke sammenligner Madden NFL 07 med sidste års udgave til de almindelige konsoller, altså ikke Xbox 360. Det er ikke altså ikke på hovedfeatures at denne udgave udmærker sig. Men foruden grafiske finpudsninger indeholder Madden NFL 07 også en række nye lækre tiltag. Styringen er blevet endevendt i krogene, og det har blandt andet medført forbedrede evner for ens running back og ikke mindst ens offensive medspillere, der nu kan hjælpe med at blokere for forsvarsspillere. Dette gælder både ens full back og blokadeklepperter som kan bane vejen for netop ens running back som lead blocker! Dette kan, hvis det udføres med succes, give en vigtig fordel i angrebsspillet. Men når man før spilstart overtager styringen af en af de andre spillere, kommer man dog først i kontrol af boldholderen igen efter at vedkommende har passeret flokken af fightende forsvarsspillere og angrebsspillere, og der kan den kunstige intelligens i mellemtiden nå at foretage vitale fejlvalg. Man skifter dog hurtigt til spilleren med bolden ved et enkelt tryk på en knap. Det er om ikke andet en kærkommen lille detalje, som især bliver praktisk på de højere sværhedsgrader. Her er dine egne medspillere skam også meget klogere.

Ligesom man de senere år har set en naturlig udvikling i dynamikken og realismen i spillernes evner i for eksempel FIFA-serien, så ingen spillere er ens i deres måde at håndtere bolden på, er der også sket ting og sager i Madden NFL 07. Den såkaldte highlight-stick er den højre analoge styrepind, der gør det muligt at fyre et væld af forskellige manøvreringer og undvigebevægelser med ens boldholder. Hvor godt ens spiller klarer disse tricks på banen, afgøres af dennes evner. Hiver man for eksempel hightlight-sticken tilbage, forsøger spilleren at undvige en tackling i den pågældende retning. Det kræver godt nok intensiv træning at mestre disse elegante nye undvigemanøvrer, men det gør det klart nemmere for nybegyndere at bruge hightlight-sticken end at skulle kombinere en stor håndfuld knapper i pressede situationer. Også hightlight-sticken bruger man til at sparke til bolden, enten ved field goal, kick off eller punts. En ny feature her gør at man trækker den højre analoge styrepind tilbage og presser den fremad, når den ønskede sparkekraft er nået på måleren. Forinden har man selvfølgelig indstillet i hvilken retning bolden skal sparkes med den venstre analoge styrepind.

Den nye store nyhed er opgraderingen af stjernespiller-modulet. Her kan man oprette sin egen unge og talentfulde spiller, der så skal kæmpe sig op til at blive en sportslegende – fra den allerførste træning som professionel til den glorværdige sejr i Super Bowl som holdets anfører og stjerne. Her er der faktisk ikke blot tale om en lille forbedring, men en decideret opgradering. Sidste års udgave var simpelthen for uinteressant at spille, men i år er der åbnet yderligere op for godteposen. Hvor man sidste år blot kunne spille nogle få positioner, er der i år ingen begrænsninger. Der er selvfølgelig mere interessante positioner end andre. For hvem gider dog, som vor egen Morten Andersen, blot være manden som sparker field goals igennem ti mere eller mindre computergenerede år? Selvfølgelig skal der lidt udfordring på banen, så en position som quarterback er en af de mere attraktive af slagsen.

Hvad enten man beslutter sig for at blive den ene eller den anden slags amerikanske fodboldspiller, ser man hele spillet fra denne spillers position i kampe og lignende. Det føles derfor langt mere realistisk at blive brutalt
nedlagt på tæt hold end at se det hele oppefra med overblikket i behold. Man opretter en spiller, udformer vedkommendes udseende i detaljer og hyrer så en agent til at holde styr på papirarbejdet. Ens spiller har selvfølgelig lige gjort sin entré som professionel spiller – og man kommer hurtigt ud i at skulle vise sit værd i IQ tests, på træningsbanen og i interviews til pressen. Ens indflydelse, eller med andre ord ens kendis-måler, stiger eller falder alt efter hvor godt man klarer sig på og uden for banen. Hvis man ikke har prøvet denne feature før, kommer det måske som en overraskelse at det faktisk er særdeles sjovt at gøre karriere som én spiller på et stort hold. En række af fejlene fra sidste års udgave er blevet rettet, og det ender med at blive et ganske vellykket produkt i år, der med lidt god vilje og tålmodighed kan holde i rigtig mange timer.

Den kunstige intelligens er måske en smule forbedret i forhold til tidligere, men det er dog ikke til at sige med sikkerhed. Der er tidspunkter hvor det er noget nær umuligt at bryde igennem en forsvarsmur, og så er der tidspunkter hvor man vader igennem et sovende forsvar og scorer et touchdown på nul komma fem. Sværhedsgraderne er dog så forskellige at det er nemt for en nybegynder indenfor Madden NFL-serien at komme hurtigt i gang, uden at blive fuldstændig maltrakteret, og for den øvede spiller er der helt bestemt stor udfordring i at vinde en kamp på All Madden-sværhedsgraden. Udover Superstar-featuren finder man de sædvanlige Madden-spiltyper. Man kan gøre karriere som coach for et helt hold til man segner, man kan spille en enkelt kamp, spille de små minispil, som også findes som træningsspil i Superstar-delen, og afprøve nye taktikker på træningsbanen. Ikke meget nyt i det, udover at den ret sprøde grafik straks fanger blikket ved første øjekast.

Grafikken i Madden NFL 07 er glimrende, om end ikke særlig markant forbedret i forhold til sidste år. Der en masse lækre detaljer på såvel stadions som på spillerne, og hver enkelt spiller er modelleret med stor præcision og meget realistisk. Det er dog ikke altid at grafikken er lige flydende. For eksempel hakker spillet i de små pauser mellem spil, og netop disse pauser føles til tider noget ensformige. Det er dog glimrende nok til at modtage en fornem karakter. Man må bare håbe at EA Sports til næste år fokuserer mere på den grafiske side. På lydsiden er der heller ikke de helt store forandringer. Musikken er en noget blandet landhandel; noget af musikken skulle simpelthen være endt i skraldespanden. Kommentatorerne er som altid særdeles entusiastiske – og rammer faktisk næsten altid meget præcist i deres udtalelser. De andre lydeffekter er hørt før i tidligere udgaver, men det fungerer også godt nok.

Madden NFL 07 er et glimrende spil og samtidig et fremragende fremskridt i forhold til sidste års kiksede Xbox 360-udgave. I år er spillet ikke blevet forhastet på markedet, for at kunne nå at komme ud på lanceringsdagen for en ny konsol, og det kan tydeligt ses og høres. Grafik og lyd er nemlig veludført og gameplayet er forbedret på en række vigtige områder, der gør årets udgave til et klart must for enhver fan af amerikansk fodbold. For Madden NFL 07 er ikke bare en forbedring, men på mange måder et helt nyt og meget stærkere spil – og et glimrende et af slagsen.

Førstehåndsindtryk: 7.5
Med sidste års elendige førstegangsudspil til Xbox 360, frygter man det værste. Forventningerne indfries dog heldigvis når starter sin første kamp.

Grafik: 8.0
Teknisk meget flot grafik spækket med mange og sprøde detaljer. Flotte lyseffekter og enorme stadions! Grafikken hakker dog lidt under spilstop.

Lyd: 7.5
Ikke meget nyt på lydsiden. EA gentager sig selv med en halvtynd musik, dygtige kommentatorer og det samme publikum, men det fungerer jo godt!

Gameplay: 8.0
Lækre nye animationer og bevægelsesmuligheder afrunder et glimrende gameplay. Solid kunstig intelligens og en underholdende Superstar-feature.

Holdbarhed: 8.0
Når man er blevet træt af at køre solo, kan man jo altid tage en dyst mod vennerne eller gå online. Det forlænger spilleglæden med adskillige timer.

Overall score: 8.0
Gameplay og indhold er glimrende forbedret i forhold til sidste års udgave, og man kan med rette sige at dette er det første rigtige Madden til Microsofts next-gen konsol.

Madden NFL 07 (EU)
Anmelders vurdering
8.0/10

Madden NFL 07   © EA 2006   (PS2)    1/3 Madden NFL 07   © EA 2006   (PS2)    2/3 Madden NFL 07   © EA 2006   (PS2)    3/3