X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

Great Escape, The (2003)


Hvem er Steven McQueen?

Desværre du, jeg har ikke så meget styr på de kongelige..

Nej du, han spiller hovedrollen i filmen The Great Escape fra 1963, har du set den?
Aaah.. jo.. nu er jeg med, det er ham der har hovedrollen som Sylvester Stalone, hvor de spiller fodbold og en dansker laver et sakse.. klart klart.. hvad med den film?

Hrrrmmm hrrfmm, tjaaa.. Spillet The Great Escape kan vist spilles af to grupper af mennesker. Dem der har set filmen, og dem der ikke har set filmen..

Så rimelig uvidende omkring hvad der venter mig, går jeg i krig med The Great Escape, som på "coveret" ligner en blanding mellem Medal of Honor og Hitman. Hurtigt viser The Great Escape hvor dets "umiddelbare" største svagheder ligger, grafikken er vag, og langsom - og tekniske problemer præger kontrollen. Spillet formår dog alligevel uden problemer at holde mig underholdt med god stemning, varierende gameplay og lyst til at spille "filmen" jeg ikke har set..

Nu efter 7-10 timers spil, ved jeg at spillet (og filmen) handler om flugt efter flugt med stealth stealth og stealth - en hulens masse snigen-rundt og forsigtighed. Det hænger mig efterhånden lidt ud af halsen, og jeg ville ønske jeg havde set filmen - og ville vide hvornår eventyret ender... Jeg er i gang med flugt nummer 117, fornemmer slutningen - men ak nej, jeg må få den på VHS engang..

Historien foregår under 2. verdenskrig, og man styrer filmens fire hovedpersoner på skift og kryds og tværs i deres forsøg på at undslippe deres fangeskab. Kun få gange får man muligheden for at gribe til våben og gå "commando". Man befinder sig typisk i fangelejre, og skal selv flygte eller hjælpe til med flugt. Det indebærer alt fra at hugge nøgler, finde redskaber, skabe distraktioner og klæde sig ud som tysker. Du må ikke blive set eller opdaget af de tyske vagter - så er det slut. Det handler derfor om at undgå lyskegler, læse vagternes mønstrer og komme uset fra A-B og også tilbage igen.

Udviklerne har gjort spillet utroligt venligt, så man aldrig er i tvivl om hvor det er man skal udføre tingene. Ens umiddelbare "og først for" objekt kan man altid læse sig til, og området er samtidig markeret på et kort. Det gør altid opgaverne overskuelige og inden for rækkevidde. Man kan samtidig gemme 4 gange på hver level, præcist når det passer en - men så er det også slut. Og det kan i sig selv være en lille opgave at administrere, da man sjældent ved hvornår man er "escaped".
Spillet allerstørste irritationsmoment er at bliver man set, så er det slut. Store som små fejltrin, så er der ALARM og tyskerne skal nok finde dig, om du så tog første raket til månen. Selvom man kan nå (yderligere) uset tilbage til sin barak, nå at gemme sig under sengen og lege tittebøøh -vil det alligevel være "game over" og forfra, for tyskerne skal nok undersøge hele hytten. Spillet er dog forberedt på man kan gemme sig, for det er lykkedes mig en enkelt gang.. Med 5-6 vagter i hælene, gemmer jeg mig bare i panik bag en stor tankvogn i en garage. Til mit held hænger samtlige vagter fast i grafik mellem væg og tankvogn, og efter en gode minutter forsvandt alarmen - og tyskerne. Efterfølgende skulle jeg så desuden ud og køre tank, og skyde med påmonteret maskinkanon - ganske sjovt..

Kontrollen med vores helte er rimelig fornuftig, og har en del detaljer. Man kan kigge til højre og venstre når man gemmer sig, kigge over kasser og forhindringer m.m. Løbe, gå og kravle, åbne og lukke døre (husk at luk!), kigge gennem nøglehuller og alt efter situation forskellige andre detaljer. Når man dirker låse, klipper hegn, stjæler nøgler, saboterer diverse sager osv. får man et lille tidsmeter, som skal løbe ud før opgaven er udført. Man styrer vores helte i 3. person, men kan kigge og sigte i 1. person hvis man finder det nødvendigt. Man kan dog ikke gå. Havde spillet haft et hurtigere tempo, havde spillet haft alvorligere problemer med styringen, faktisk udgør den ikke et decideret problem - i hvert fald ikke dertil hvor jeg er nået.

The Great Escape har et underholdende gameplay langt hen af vejen, men bliver trivielt på et tidspunkt. Man savner indsigt i spillets forløb (i hvert fald når man ikke har set filmen), og bedre underbyggelsen af historien og samspil med filmen. Det kunne have været genielt med computer animerede elementer, eller direkte filmklip fra nogle af filmens scener.

The Great Escape er et fornuftigt spil, med masser af gameplay og underholdning. Med sin store vægt på stealth skiller det sig ud fra mængden, men det er afgjort ikke et klassespil. Jeg savner rigtig meget at have set filmen, for jeg føler spillet er utrolig tro mod den. Men omvendt, kan jeg også se at mange måske ville syntes det ikke er filmen værdigt?

Great Escape, The (2003) (EU)
Anmelders vurdering
4/6

Great Escape, The (2003)   © SCi 2003   (XBX)    1/4 Great Escape, The (2003)   © SCi 2003   (XBX)    2/4 Great Escape, The (2003)   © SCi 2003   (XBX)    3/4