X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

International Superstar Soccer 2


Der raser mange krige i spilverden disse dage, den helt store er krigen imellem de forskellige konsoller, en anden krig er kampen om fodbolden. De to store på området er ISS og FIFA, den sidste er den der i øjeblikket nyder pladsen som gamernes foretrukne fodboldspil. ISS har dog ikke givet op, og Konami er netop kommet med deres bud på hvordan et fodbold spil skal se ud til GameCuben.

Ikke de store forventninger

Når man første gang starter ISS2 op bliver man ikke imponeret. Bevares, introen er da meget pæn men det tager vi jo også i dag for givet. Menuerne derimod virker meget tamme og er slet ikke ligeså spændende at kigge på som FIFA seriens.

ISS2 indeholder 58 forskellige landshold men ingen klubhold. Derfor er sammenligningen med FIFA’s 2002 FIFA World Cup åbenlys. Man skal dog gøre sig klart, at ISS2 ikke er et VM spil, men når VM nu er overstået om en måneds tid, kan det meget nemt tale til spillets fordel. På mange af holdene er spillerne de rigtige, men på bl.a. Brasiliens hold er det fiktivt konstrueret spillernavne. Det bør ikke betyde det store for spillet, men det ødelægger dog lidt stemningen. Spilmulighederne er der ikke så meget at sige til, der er dem du forventer og ikke flere. Dvs. du kan træne, spille venskabskampe, spille turneringer og ligaer.

Det berømte gameplay

Jeg har altid hældt mest til FIFA serien, men mange fra min omgangskreds har rost ISS seriens gameplay til skyerne, så det var med meget høje forventninger jeg startede min første kamp i ISS2. Styringen vænnede jeg mig hurtigt til, og så forstod jeg pludselig hvorfor så mange havde talt rosende om ISS, gameplayet var helt i top. Der gik hurtigt mange timer foran skærmen, hvor jeg undervejs blev bedre og bedre til at få mine spillere til at lystre 100%. Din følelse med afslutningerne ligger meget langt foran det vi kender fra andre fodbold spil, det medfører at tilfredsheden ved at score et mål er meget større. Der er dog også lidt kritikpunkter af gameplayet, når du skal skifte spiller er det meget besværligt, og modstanderen får flere gange friløb fordi du som spiller kontrollerer den forkerte mand. En decideret fejl i spillet er, at så snart modstanderen har afleveret bolden kan du lave en rigtig svine-tackling på ham, uden at det får nogen konsekvenser, hvorfor Konami har lavet en sådan fejl er for mig en gåde. De fejl ødelægger dog ikke helhedsindtrykket af spillet, ISS2 er vanvittigt underholdende. På trods af mangel på klubhold, så formår dette fantastiske gameplay faktisk at give spillet en overraskende god holdbarhed, og det kan tages frem igen og igen når du får lyst til at spille fodbold mod dine kammerater.
Endnu en TV-udsendelse

Kampen bliver præsenteret som en kamp i TV, men det er vi efterhånden blevet vant til. Desværre er detaljegraden ikke nær den samme som vi er blevet vant til fra 2002 FIFA World Cup. Bag på spillernes trøjer står der kun et nummer, og ikke også deres navn. Det er en lille detalje, men det trækker dog ned. Du er ikke i tvivl når Zidane har bolden, hans hår (eller mangel på samme) er nemt at genkende, desværre er det også en af de eneste spillere man kan genkende. Selv stjerner som Michael Owen og David Beckham er meget svære at genkende og kommer turen til det danske landshold, kunne det ligeså godt være det lokale Serie 6 hold, bare uden ølmaverne. Igen er det ærgerligt dette ikke er lavet ordentligt, da det lægger en dæmper på en ellers god oplevelse. Endeligt kan også nævnes fejl såsom at bolden ved udspark aldrig forlader feltet før målmanden har sparket til den, det resulterer i, at bolden nogen gange står stille i luften, hvorfor sådanne fejl ikke er rettet er for mig et mysterium. Hvis jeg skal slutte af med at rose grafikken lidt, så skal det siges, at animationerne faktisk er rigtig gode og grafikken ser faktisk godt ud når spillet kører normalt, det er kun ved replays de manglende detaljer rigtig kommer til udtryk.

Hvad så med lyden?

Hvor grafikken var god er lyden kun acceptabel. Kommentatorerne kan ikke nær så mange sætninger som i FIFA, og allerede efter få kampe lyder de trivielle. Når de så ikke engang kan mange af spillernes navne men i stedet siger deres nummer, lyder det først rigtig dårligt. Det skyldes også, at stemmelejerne slet ikke passer sammen, det lyder som en 6-klasses elev der leger cut-and-paste med wav filer. Men når det er sagt, se har de faktisk en del fornuftige kommentarer til begivenhederne på grønsværen. Musik og lydeffekter passer fint ind i spillets ånd og er med til at trække lyden op på et 6-tal.

Trods alt et godt spil

På trods af store mangler, er ISS2 alligevel en meget værdig udfordrer til FIFA seriens dominans. Gameplayet er efter min mening så fængende, at enhver med trang til fodbold burde i det mindste prøve ISS2, jeg er sikker på det i mange tilfælde vil resultere i et køb, for på trods af mange fejl, er ISS2 et rigtig godt fodboldspil. Om FIFA eller ISS er kongen indenfor fodboldspil på GameCube, det vil jeg lade de mange gamere afgøre. Efter min mening har ISS2 det bedste gameplay mens FIFA har den pæneste indpakning.

International Superstar Soccer 2 (EU)
Anmelders vurdering
8/10

International Superstar Soccer 2   © Konami 2002   (GCN)    1/3 International Superstar Soccer 2   © Konami 2002   (GCN)    2/3 International Superstar Soccer 2   © Konami 2002   (GCN)    3/3