X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

Udstilling


Tryk på den enkelte udstilling markeret som en blå kasse, for mere information om udstillingen eller se en oversigt over alle Spilmuseets forskellige originale museum/soeg?platform=23&b=1&vis=2&_submit=1 eller titler til platformen:

Jaguar


Atari Corp. 1993

Da 16-bit-systemerne MegaDrive/Genesis og Super Nintendo dominerede markedet i starten af 90'erne fangede Atari Corp. en masse opmærksomhed ved at annoncere 64 bit-systemet Jaguar. Konsollens kræfter overgik langt konkurrenterne, prisen var i bund og i følge udgiveren var der mere end hundrede udviklerfirmaer i gang med spil til maskinen. Da Jaguar udkom op til julen 1993 i USA var prisen blevet høj og spiludviklerne få. Det sidste var det værste problem. Udviklerne havde svært ved at udnytte konsollens specielle opbygning, hvilket resulterede i 16 bit-agtige spil eller ingen spil overhovedet. De fleste holdt fast i de gamle konsoller, og først da PlayStation og Saturn udkom året efter, indså Atari Corp. at cartridgesystemet var en belastning. Jaguar CD skulle være svaret, men da den kom i 1995 var det for sent for både Jaguar og Atari Corp. Året efter gik den gamle spilmastodont fallit og nåede aldrig at realisere den planlagte Jaguar II.

Selvom Atari Corp. slog hårdt på at Jaguar var et 64 bit-system, kan dette diskuteres. Maskinen er baseret på fem processorer fordelt på tre chips. To af disse er 32 bit og har kodenavnene Tom og Jerry. Den sidste er en gammeldags 16 bit 68000. Styrkemæssigt placerer konsollen sig omkring den samtidige 3DO, omend med mindre fokus på 3d-grafik. Af specielle tekniske detaljer omkring konsollen kan nævnes muligheden for at linke 26 konsoller sammen og muligheden for at bruge en Lynx som controller - ingen af delene blev dog brugt i praksis. Apropos controller så har Jaguar en af de mest mærkværdige af slagsen. Det er en stor klods der foruden styrekryds og traditionelle knapper også har et nummerisk keyboard.

Spiludvalgsmæssigt er Jaguar meget skidt kørende. Da Atari Corp. droppede maskinen i 1996 var der kun godt 40 spil - stort set alle udgivet af konsolfabrikanten selv. Til gengæld er der et par enkelte virkelig gode spil i mellem. Her skal især bemærkes det imponerende Alien Vs. Predator, en udmærket konvertering af Raiden, den angiveligt bedste version af Rayman og Jeff Minters Tempest 2000. Sidstnævnte er i øvrigt kun én af en række moderne versioner af store arcadeklassikere. Derudover er det mest bemærkelsesværdige ved Jaguars spiltitler, at der er udkommet en del titler efter konsollen officielt udgik. Helt frem til 2002 har små firmaer gravet aldrig færdiggjorte Jaguar-spil frem, og udgivet dem.
Jaguar

Populære spil til Jaguar


# Titel Udvikler Udgiver Udgivelse
1.
Doom
id Software Atari Corp. 1994
2.
NBA Jam Tournament Edition
High Voltage Atari Corp. 1995
3.
Tempest 2000
Llamasoft Atari Corp. 1994
4.
Raiden
Seibu Kaihatsu Atari Corp. 1994
5.
Alien Vs. Predator (1994)
Rebellion Atari Corp. 1994
6.
Cybermorph
Attention To Detail Atari Corp. 1993
7.
Wolfenstein 3D
id Software Atari Corp. 1994
8.
Iron Soldier
Eclipse Software Design Atari Corp. 1994
9.
Dragon: The Bruce Lee Story
Virgin Atari Corp. 1994
10.
Double Dragon V: The Shadow Falls
Tradewest Williams 1995