X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

Udstilling


Tryk på den enkelte udstilling markeret som en blå kasse, for mere information om udstillingen eller se en oversigt over alle Spilmuseets forskellige originale museum/soeg?platform=23&b=1&vis=2&_submit=1 eller titler til platformen:

CDTV


Commodore 1991

Mens computerejere fumlede med ustabile disketter og konsolejere ditto med begrænsende cartridges udgav Commodore CDTV - historiens første maskine med indbygget cd-drev. Maskinen var reelt en Amiga 500 med cd'er som lagermedie og et udseende som en regulær cd-afspiller. Commodore sigtede efter et helt nyt multimediemarked som en slags "set top box" for brugere uden nærmere computerkendskab. Som andre første forsøg med nye koncepter formåede CDTV aldrig at gøre sig populær i den brede befolkning, hvor det stort set kun var Amiga-kendere og teknologi-interesserede der fik øjnene op for maskinens potentiale. CDTV endte som endnu en fiasko for Commodore, men dannede grundlag for den mere populære CD32. Den stort anslåede kamp mellem CDI og CDTV endte således uafgjort i al stilhed.

Som nævnt er CDTV grundlæggende en Amiga 500 med 68000 CPU og et cd-drev. Internt er maskinen dog tildels baseret på Amiga 3000, hvad angår ting som RAM og chipset. Cd'erne skal lægges i en skuffe, før de indsættes i maskinen, hvilket angiveligt selv i nutidig målestok skulle gøre den til en mere stabil cd-afspiller end de fleste. Med til maskinen fulgte en infrarød fjernbetjening med knapper tilsvarende et halvt keyboard, som i praksis nærmer sig det ubrugelige. CDTV er særdeles ekspanderbar og der blev udgivet officielle keyboards, skærme, diskdrev og andet i matchende, sorte farver.

Spilmæssigt var CDTV heller aldrig det helt store sus, da mange udgivelser var rene multimedieprodukter. Blandt de reelle spiludgivelser var mange blot almindelig Amiga-spil lagt på cd, hvoraf eneste ændring ofte var et cd audio-lydspor. I et tilfælde som Turrican skulle det dog være rigeligt til at gøre det til en essentiel titel - hvis det var til at få fat på. Derudover byder CDTV på en del spæde forsøg på filmsekvensbaserede spil, hvoraf to af dem er danske: Prey og Cover Girl Strip Poker. Selvom begge spil fik masser af omtale (inklusiv en topløs Trine Michelsen for sidstnævnte på den danske Amiga Expo-messe foran en gruppe måbende teenagedrenge) og uomtvisteligt trådte, hvor kun få spil havde trådt før, så er de reelt dårlige spil.
CDTV

Populære spil til CDTV


# Titel Udvikler Udgiver Udgivelse
1.
Lemmings
DMA Design Psygnosis 1992
2.
Defender Of The Crown
Cinemaware Commodore 1991
3.
Prey: An Alien Encounter
Kirk Moreno Commodore 1991
4.
Cover Girl Strip Poker
Emotional Pictures On-Line 1991
5.
Battle Chess
- Interplay 1991