Sid Meiers Civilization-serie er efterhånden en kending hos mange. Det er en genre i sig selv, som mange andre udviklere har forsøgt, at genskabe – dog uden, at ramme samme charme. Efter 25 år, er den 6 titel landet, og den gør mange ting både godt og skidt.

Begyndelsen

I Civilization VI tager du rollen som en af verdenshistoriens største ledere, med målet at føre dit folk fra hulemænd til et moderne folk, over flere tusinde år. Hvordan spillet vindes, finder du selv ud af. Det kan være på krigerisk manér, eller på diplomatisk vis. Løsningen er helt op til dig.

Alle civilisationer har deres egne ‘evner’ og muligheder, der afgør hvilken vej til sejren, der er nemmest. F.eks. kan man vælge lederen Gandhi og derfra, føre det indiske folkefærd til sejr vha. at stifte bekendtskab med andre byer, som har deres egen religion. På den måde, opnår man et boost, da man går en passiv vej.
Egypternes Cleopatra får bonus for at bygge skulpturer tæt ved floder, og hendes handelsruter giver ekstra guld.
Harald Hårderåde, den Norske konge, har evnen til at skabe skibe end andre ledere. Derudover kan han bygge vikingeskibe til at indhente “donationer” via kysten.

Der er mange måder, at gribe Civ VI an på, og hvilken måde der er bedst for dig, er noget du skal finde ud af.

Det næste vigtige valg er, hvor byen skal placeres. Dette er faktisk et utroligt vigtigt element, da dette afgøre hvor nemt du har ved, at finde resurser. Man har en trop, som man kan rykke lidt rundt med indtil, at man finder det perfekte sted. En god ide er, at tjekke op på sin leders evner, da det din placering af byen, kan have indflydelse på bonusser.

Oprejsningen

Når byen er på plads, og resurserne er inden for rækkevide er det næste træk, at skabe et samfund der kan vedligeholdes. Ideologier, regeringstyper, religioner og filosofier kan alle sammen hjælpe dit folkefærd. Derudover, er det også vigtigt, at finde ud af hvilket type leder man bør være – diplomatisk eller en krigshelt, passiv eller frembrusende.

Der er 2 typer skill-trees (evnetræer), som hver har deres vigtigheder. Det ene er til de klassiske ting, som keramik, stenhugning, astrologi mm. Det andet er det spirituelle og filosofiske. Dette giver bonusser, hvis du overholder de kriterier som står beskrevet.

Disse ting skal læses nøje, da der er mange ting, at skulle holde styr på, når man bygger sit samfund og kultur. Det kan nemt virke overvældende, hvis du ikke tager dig tid til, at læse hvad du egentlig laver. Eventuelt, vil det være en rigtig god ide, at starte med tutorial, da man får noget muskelhukommelse og generelviden om spillet denne vej.

Faldet

Når du så endelig er enig med den retning dit spil tager, gælder det om, at overtage verdenen. De andre samfund og byer som findes på din spilleplade, skal ud af spillet før du kan vinde. Dette kan gøres på et utal af måder, så kun fantasien sætter grænser.

Men husk på, at den tid du bruger på, at udvikle dit samfund, gavner også modstanderen. De er også dynamiske i deres udvikling. Så det er en god ide, at holde en spejder igang. Så kan man da følge lidt med.

Og da dette punkt indikerer, at et samfund kan falde – falder spillet også på mange måder rent teknisk…

Eh…

Spillet indeholder irriterende fejl og generelle problemer… På PlayStation 4, i hvertfald. Flere gange har jeg haft utroligt lange loadingtider, hvor jeg mere eller mindre har troet, at spillet var gået i stå. Dette er ikke altid tilfældet, da jeg til tider kan komme ind i et spil på 30 sekunder – Hvilket også er en del.

Derudover, er der nogle bugs, som gør at spillet fryser – dette sker helt tilfældigt, som når jeg bygger et campus, monument eller andre trivielle ting.
Og jo længere jeg kommer i spillet, jo mere tænker og fryser spillet. Dette har gjort, at jeg flere gange har været nødt til at slukke – det går også udover interessen på sigt.

Det er faktisk rigtig ærgerligt, at sidde med et godt playthrough og så går spillet i stå. Vi kender det alle sammen, og det påvirker virkelig motivationsevnen.
Jeg har såmænd ikke engang gennemført ÉT spil endnu, da der altid er småfejl og frysninger. Øv.

Selvom gameplayet er super underholdende og, at det er fedt at skabe et imperie så gør disse tekniske fejl, at jeg ikke kan nyde spillet til fulde. Det er en skam, specielt da spillet har været ude til PlayStation 4 i noget tid nu.

Og ja, jeg har prøvet, at afinstallere spillet.

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægQPAD MK95 – Anmeldelse
Næste indlægGoogle Stadia forsætter med at skuffe
Inkarneret Nintendo veteran. Jeg har altid elsket Nintendo, specifikt for Zelda franchisen. Jeg har været med på Nintendo-bøljen siden jeg var 4 år gammel - da jeg for første gang spillede Super Mario 64. Da Ocarina of Time så kom ud, fik jeg en metaforisk lussing, og blev for alvor bidt af spil verden. Siden da har jeg lagt mig ud med stort set alt gaming på markedet. Der er ikke en genre jeg foretrækker over en anden, da jeg mener at alle typer spil er et stykke kunst i sig selv, og bør opleves på godt og ondt. Giv mig lidt Fire Emblem, noget JRPG og noget Zelda, så skal jeg nok give dig en highfive!
civilization-vi-anmeldelseCivilisation VI er et super underholdende og interessant spil. Der er mange muligheder at gribe spillet an på. Desværre har jeg oplevet en masse tekniske fejl som har gjort, at jeg ikke har kunne nyde spillet til fulde.