En af Nintendos største underdogs, er nu ude med den fjerde historie i serien – Pikmin 4. Spillet tager alt hvad Pikmin er elsket for og gør oplevelsen endnu større og dybdegående. Der er Pikmin, der er skatte og der er timevis af sjov, i Pikmin 4 til Nintendo Switch.

Små væsner, store oplevelser

Captain Olimar er styrtet ned på en planet, og sender et SOS signal ud. En elite taskforce samler signalet op og sætter kursen efter, den legendariske kaptajn – noget går galt og elite styrken må sende deres eget SOS signal. Her kommer en ny rekrut til undsætning, som den sidste chance for, at redde taskforcen og Olimar.

I starten skaber man sin egen figur, lad os kalde den Rookie, med meget minimale muligheder. Der er 4 forskellige kropstyper, en lille mængde ansigter og hår, og et simpelt udvalg af farver. Efter ens karakter har fået sit navn, sætter spillet rigtigt i gang. Man lander i et lille område hvor man møder Oatchi, et hundelignende væsen som kan hjælpe til på samme måder som Pikmin – det kommer jeg tilbage til. Her skal ens figur og Oatchi samarbejde om at finde frem til, hvor SOS signalerne kommer fra. Det første område fungerer som en vejledningssekvens, hvor spilleren kan lærer nogle af de generelle mekanikker Pikmin 4 har at byde på. Når det lille område er “fuldført”, beslutter de medlemmer fra taskforcen og ens figur, at lave en base der. Nu fungerer dette område som Base-of-operations. Herfra tager man ud på udflugter, opgradere sit gear og lære Oatchi nye evner, som gør hele oplevelsen mere strømlinet.

Allerede på første time, er det tydeligt – hvis man er bekendt med Pikmin – at 4’eren er meget velovervejet og gennemtænkt. Der er præcis samme charme til stede som Pikmin 1- 3, plus meget mere. Generelt set er opgaverne og spillet det samme – med den nyligt tilføjet “cave exploration” og nye mekanikker som Oatchi og natte missioner. Spillet har et fantastisk flow og store områder der kræver flere genbesøg for, at få fat i det hele.

Tilbage til Oatchi: Oatchi kan udføre en række opgaver både alene og sammen med Pikmin. Han har evnen til at nedbryde hegn og forhindringer, grave og transportere skatte samt andre ressourcer til basen. Desuden kan han snuse sig frem til nedstyrtede astronauter og skatte, samle vildfarne Pikmin op og plukke nye fra jorden. Oatchi er også i stand til at fragte Pikmin over vand og kan endda angribe fjender ved at bide og smadre ind i dem.Tidligere Pikmin-spil havde flere kaptajner, men i Pikmin 4 er der kun Rookie og Oatchi. Oatchi kan nemlig styres uafhængigt og udgør dermed den anden halvdel af spillet. Selvfølgelig kan Rookie også dirigere Oatchi, og der vil være situationer, hvor det er klogest at ride på ryggen af hunden og kun styre Rookie. I andre tilfælde er det optimalt at dele sig op og igangsætte forskellige handlinger på flere steder på banen.

Nattegys og organisering

Som førnævnt kan man nu besøge områderne om natten, hvor spillet introducere en helt ny type Pikmin – kaldet “Glow Pikmin”. Disse Pikmin kan kun bruges i mørke, altså om natten eller under Cave Exploration. Om natten er fjenderne mere voldsomme og går i en trance-tilstand mod det som spilleren skal beskytte – kaldet Lumiknoll.

Disse begivenheder er primært fokuseret på kamp. Målet er at høste den såkaldte “glow sap” fra én eller flere myreturelignende strukturer, som man skal beskytte mod bølger af fjender. Disse begivenheder foregår om natten og involverer de nye Glow Pikmin, som er den eneste type, der er tilgængelig på dette tidspunkt. I første halvdel af spillet er disse begivenheder relativt lette, men senere bliver de overraskende intense, og det bliver stadig vanskeligere at balancere en solid forsvarslinje med den nødvendige indsamling af Glow Pikmin rundt omkring på banen.

Jeg synes at night-explorations er underholdende, men jeg må indrømme det ikke fanger mig ligeså meget som de klassiske Pikmin opgaver, som er til at finde om dagen. Det er dog et godt afbræk fra de planlagte dags-aktiviteter og da spillets fremgang kræver man tager på udflugter om natten, kan de ikke undgås.

En anden ny funktion er Dandori Challenges. Dandori Challenges finder sted i huler, hvor målet kan være at samle så mange skatte og fjender som muligt inden tiden udløber, eller om at kæmpe mod andre astronauter, kendt som “Leaflings,” for at opnå flest point på kortest tid.

Som belønning for begge aktiviteter kan man tage disse Leaflings med hjem til basen og helbrede dem ved hjælp af den glow sap, man høster under natteekspeditionerne. Jo flere astronauter man redder, og jo flere Leaflings man helbreder, desto større bliver basen og næsten udvikler sig til en hel koloni af små astronauter. Mange af disse astronatuer tilbyder sideløbende missioner. På baggrund af alle de forskellige aktiviteter, findes der et lækkert progressionssystem, som kan gøre Rookie og Oatchi stærkere.

Strømlinet oplevelse

Pikmin 4 har sågar implementeret nye funktioner, som kan gøre det mere attraktivt at give sig i kast, med den berømte RTS serie. Herunder er nogle af de vigtigste funktioner, som jeg personligt mener, vil gøre oplevelsen god for alle, der ønsker at prøve kræfter med spillet.

  1. Ingen begrænsning på in-game dage: Spillere har ikke længere en tidsbegrænsning for at gennemføre spillet. Dette gør det mindre stressende for nye spillere, der måske har brug for mere tid til at forstå og mestre spillets mekanikker.
  2. Rewind-funktion: Spillet introducerer en mekanik, hvor spillere har mulighed for at spole tilbage i tiden, hvis de ved et uheld mister en stor del af deres Pikmin-hær. Dette tillader spillere at rette fejltagelser og undgå unødvendige frustrationer.
  3. Sløv og overpædagogisk start: Spillet har en langsom og meget instruktiv start for at hjælpe nye spillere med at lære grundlæggende mekanikker og komme godt ind i spillet.

Disse ændringer kan helt sikkert hjælpe med at tiltrække nye spillere til serien ved, at gøre spillet mere tilgivende og mindre udfordrende i begyndelsen. Nintendo er stensikkert opmærksom på at tiltrække nye spillere til deres spilunivers og ønsker at sikre, at alle kan nyde Pikmin 4, uanset tidligere erfaring med serien eller lignende spil.

Jeg har haft timevis af underholdning med Pikmin 4, og jeg planlægger ikke at stoppe foreløbig. Der er meget få spil, som jeg har i sinde at klare 100%, men Pikmin 4 er helt sikkert en af dem! Så hvis du stadig tøver, så tag det roligt. Pikmin 4 er til alle og for alle. Det er en oplevelse der er værd at prøve.

Tak til Bergsala og Nintendo for, at gøre denne anmeldelse mulig!

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægKøb et MSI RTX 4080 og får €60 til Steam
Næste indlægBandai Namco’s spil på show floor
Inkarneret Nintendo veteran. Jeg har altid elsket Nintendo, specifikt for Zelda franchisen. Jeg har været med på Nintendo-bøljen siden jeg var 4 år gammel - da jeg for første gang spillede Super Mario 64. Da Ocarina of Time så kom ud, fik jeg en metaforisk lussing, og blev for alvor bidt af spil verden. Siden da har jeg lagt mig ud med stort set alt gaming på markedet. Der er ikke en genre jeg foretrækker over en anden, da jeg mener at alle typer spil er et stykke kunst i sig selv, og bør opleves på godt og ondt. Giv mig lidt Fire Emblem, noget JRPG og noget Zelda, så skal jeg nok give dig en highfive!
pikmin-4-anmeldelseJeg har haft timevis af underholdning med Pikmin 4, og jeg planlægger ikke at stoppe foreløbig. Der er meget få spil, som jeg har i sinde at klare 100%, men Pikmin 4 er helt sikkert en af dem! Så hvis du stadig tøver, så tag det roligt. Pikmin 4 er til alle og for alle. Det er en oplevelse der er værd at prøve af.