Når det kommer til spil som kan underholde, være fantastifulde, fyldt med action og historiefortælling, så er Insomniac Games bestemt i toppen. En af deres mest succesfulde serier som startede for godt og vel 20 år siden, er nu vendt tilbage med et brag.

Ratchet & Clank serien har ikke rørt på sig i snart 5 år, hvor det seneste spil var en genfortælling af makkerparrets første eventyr, akkompagneret af en biograffilm. Men nu fortsætter historien hvor Ratchet & Clank: Into The Nexus stoppede. Ratchet & Clank: Rift Apart er udviklet eksklusivt til PlayStation 5 og bruger alle konsollens tricks og features. Vi har spillet Rift Apart fra start til slut, og vi er ikke begejstrede . . . men ekstatiske!

Med Ratchet & Clank: Rift Apart er vi igen samlet med den heltemodige Lombax ved navn Ratchet og hans lille robot følgesvend Clank. Det er en lækker dag, solen skinner og Ratchet bliver hyldet af alle for hans heltegerninger og tro service til folket. Under den store ceremoni, vil Clank give Ratchet en gave i form af en Dimensionator. Med den, kan Ratchet nu endelig rejse til andre dimensioner for at finde hans eget folk, nemlig de andre Lombax skabninger. Men men men, der sker det uheldige! Dr. Nefarious crasher festen og stjæler Dimensionatoren. I en voldsom og ret intens kamp, bliver den ødelagt og skaber ormehuller til forskellige universer. Dr. Nefarious forsvinder og både Ratchet og Clank bliver væk fra hinanden. Clank finder en anden Lombax ved navn Rivet, og nu går den store jagt på at rede hele universet fra interdimensional kollaps!

Hvis man ikke har spillet nogle af de tidligere Ratchet & Clank spil, så kan man stadig få fuld udbytte af Rift Apart. Selvom der er en del referencer til tidligere hændelser og karakterer, så er historien selvstændig og kan sagtens opleves af nyankomne til serien.

Det er stadig Ratchet og Clank der er centrum og med en skare af nye såvel som gamle ansigter, er spillets univers i den grad spændende og sjov at opleve. Den nye Lombax pige ved navn Rivet er en af de helt nye og spilbar figurer i serien, men på trods af det, er hun hurtig at finde ud af, da hun ligner Ratchet på både udseende og væremåde. Historien er i den grad en varm og humoristisk fortælling om venskaber, heltemod, og personlig udvikling.

Ratchet og Rivet er meget identiske i forhold til hvad de kan. De bruger begge samme arsenal af våben, egenskaber med mere. De mister her lidt deres individualitet, men deres personlighed er trods alt forskellige. Udover dem, kan du også spille som Clank og Ratchets nye lille anti-virus ven, Glitch. Glitch kan gå ind i korrupte terminaler og udradere virusser med raketter og andet skyts. Hun er en lille karakter for sig og med sin egen historie ark. Clanks baner derimod, har mere fokus på at løse gåder i en mystisk dimension, ved at guide alternative versioner af ham selv, hen til et specifik mål. De giver begge et fint lille afbræk fra det action fyldte kaos der ellers kan præge spillet og så er de ellers bare hyggelige at komme igennem.

Hvis du har spillet nogle af de tidligere Ratchet & Clank spil, så vil du uden tvivl hurtig føle dig hjemme i Rift Apart. For både kamp systemet og udforskning er akkurat som du kender det. Hver planet du lander på har som altid et mål der skal opnås. Samtidig er der sidemissioner, collectibles at finde og mindre gåder der skal løses, hvis du sigter efter 100% i spillet. Planeterne meget forskellige i form af størrelse, indbyggere og dyreliv. Hver er de utrolig flot designet og detaljerne springer i den grad i øjnene, hver gang man besøger et nyt sted.

En af de første steder du besøger er den neon beklædte by Nefarious City, og her får man virkelig smag for at udforske hver en afkrog og for hver planet, vil den lyst kun blive større. Det er indbydende at se hvad der gemmer sig, om end for at få få fingrende i alle collectibles der er gemt hist og her i form af Spy Bots, Gold Bolts og Rift Challenges. Gold Bolts lukker nemlig op for nye spil-modifikationer såsom filtre, uendelig ammo eller meget andet. I Rift Challenges, testes diner færdigheder i platforming og brugen af de tricks du har tillært. Her får du til sidst en ny del til dit armour som du kan påklæde enten Ratchet eller Rivet, så du kan tilpasse dem ligesom du synes.

Som altid i serien, er der masser af bolte og møtrikker at samle fra enten kasser der skal ødelægges eller fjender du besejre. Disse bruges som valuta og kan spenderes hos Ms. Zurkon, hvor du kan købe våben til dit store arsenal. Du kan også indsamle Raritanium som bruges til at opgradere de våben du har, så du enten får flere skud, støre eksplosions radius og meget mere.

Hver våben er unik og der er klassikere imellem såsom The Negatron Collider der giver en kæmpe energi stråle som let kan gøre det af med flere fjender på én gang eller The Enforcer som er lidt ala en shotgun, der også kan gøre meget skade. Men en af de lidt sjove våben er uden tvivl The Ricochet, som affyre en bold og med den kan man ramme den samme fjende igen og igen. Til våbenet er også en sjov 8-bit pinball lyd som kommer ud fra DualSense højtaleren. Det er bare skægt.

I starten er det begrænset med hvor mange våben du kan bære rundt på. Men med tiden bliver dit arsenal større og det at skifte hurtigt mellem dem i intense kampe, kan ske via controllerens D-pad. Her kan du have optil 4 favorit våben at vælge mellem, men du kan også altid tilgå alle dine våben via våben-hjulet hvor du kan se dem alle og skifte mellem dem. Det bliver nødvendig, da visse kampe kan kræver brug af flere forskellige typer våben, og så er det godt at have de bedste hurtig ved hånden.

Kampsituationer er i den grad ligeså sjove som altid og man skal være hurtig på både aftrækkeren og undvige knappen, da ildkampene kan blive ret så hektiske. Som noget nyt har du et Rift Tether værktøj, så du kan teleportere dig strategisk rundt. Der er også Phantom Dash, som kan give dig hurtig undvige øvre, så du altid lige kan komme væk når dit heldbred er ved at være kritisk. Med brugen af de to færdigheder, kan du hurtig få styr på kampen og selvom fjenderne kan være er i overtal, så giver de begge en kæmpe fordel.

Rift Apart gør stor brug af det som PlayStation 5 har at byde på. DualSense bliver brugt til fulde med med både de adaptive aftrækkere, vibrationer og højtaleren som alle giver en helt speciel oplevelse. Men der hvor spillet og konsollen kommer til sin ret er via PS5s SSD harddisk. Spillet loader utrolig hurtig. Fra man starter spillet og til man er i gang, snakker vi sekunder. Selv de ting der sker i løbet af spillet, loader på ingen tid.

Planeten Blizar Prime er specielt imponerende. Her skal man skifte mellem to versioner af stedet. Den ene er fredeligt, farverig og fyldt med liv. Den anden er total kaos, ødelæggelse og med svag tyngdekraft. Skiftet sker når man slår på kystaller der spredt rundt om og skiftet mellem de to versioner sker utrolig hurtigt, takket være konsollens SSD. Skiftet er ikke kun kosmetisk, da selve banedesignet, skjulte steder og fjender skifter, alt efter hvilken version af stedet du befinder dig i. Det er ret imponerende at se.

Spillet viser i den grad hvad PlayStation 5 er i stand til at gøre, lige fra gameplayet til det visuelle. Og med de ekstra kræfter at gøre brug af i forhold til tidligere generationer, har du også lidt valgmuligheder i form af hvordan du gerne vil spille. Der er masser af indstillinger der gør det let for enhver at være med i form af ændringer til auto aim, til spillets heads-up-display eller muligheden for at ændre hvilke knapper der bruges til hvad.

Du får også 3 valg hvad angår det visuelle, hvor du kan spille med enten Fidelity Mode, Perfomance eller Performance RT. I Fidelity Mode får du 4K 30fps med Ray Tracing, forbedret visuelle effekter, lyssætning og højere detaljegrad. Performance byder på 60fps med dynamisk opløsning og Performance RT byder på førnævnte men også med Ray Tracing. Så hvad end du er til, så er der muligheder nok for at du kan få lige den opløsning du ønsker. Selv har jeg været vild med at kunne skifte mellem dem og hver giver de en helt unik følelse af hvordan spillet opleves.

Ratchet & Clank: Rift Apart er uden sidestykke et mesterværk fra Insomniac Games. Her har de hældt alt deres erfaring og succes ned i et spil, der i aller højeste grad fortjener ros. Spillet viser hvad PlayStation 5 er i stand til at præstere på nuværende tidspunkt. At sige spillet presser konsollens kræfter til det yderste, ville være forkert. Vi er stadig tidlig i PS5s livscyklus, men at vi allerede nu har et spil som dette, er uden tvivl imponerende. Vi er super spændte på hvad Insomniac Games kan præstere i fremtiden, for med Ratchet & Clank: Rift Apart, ser fremtiden meget lys ud.

Ratchet & Clank: Rift Apart udkommer d. 11 Juni 2021, eksklusivt på Sony PlayStation 5.

TL;DR
Vurdering:
Forrige indlægJaybird Vista 2 trådløse sports- og træningshovedtelefoner
Næste indlægNZXT annoncerer model N7 Z590
En ung fyr fra det Nordjyske. Vokset op med spil lige fra Commodore 64 og til nutidens konsoller. Holder af et spil med en fed historie og action. Er en gut med lidt for mange spil og alt for lidt tid. Arbejder til daglig på et lager, men i fritiden handler det om livet med fruen og spil. PSN - Xbox Live - Steam @ MrJonasDK
ratchet-clank-rift-apart-anmeldelseRatchet & Clank: Rift Apart er et mesterværk! Insomaniac Games har lavet et PlayStation 5 spil, der virkelig spiller på alle tangenter lige fra det visuelle, til gameplayet og selve præsentationen er virkelig godt udført. Makkerparrets eventyr denne omgang, er noget alle PS5 ejere må opleve. Spillets er hverken for kort eller for langt. Alt er lige tilpas og du vil uden tvivl føle dig godt underholdt. Ratchet & Clank: Rift Apart kan klart anbefales til alle der ønsker et solidt spil, med finurlige karaktere, visuelt fantastisk og gameplay der svær at slippe igen.