I de seneste år har vi set remasters og remakes af de fleste klassiske spil. Det er selvfølgelig en smagssag om man synes det altid er nødvendig eller passende at udgive det samme spil over flere gange, med blot nogle få forbedringer. Tilbage i 2013 udgav Naughty Dog smash hittet The Last of Us på PS3. Siden da fik vi historie udvidelsen The Last of Us: Left Behind og grundspillet fik sig også en mindre opdatering, da The Last of Us Remastered udkom på PS4.

Nu kan du igen opleve spillet hvor det hele startede og med den nye titel The Last of Us Part I. Naughty Dog satte sig for at lave et decideret remake af det første spil i serien, hvor godt og vel, alt er opbygget fra grunden og denne gang med udgivelse på PS5. Over de seneste måneder har Sony PlayStation og Naughty Dog skubbet på marketing fronten, for at vise hvad spillet har at byde på af teknologiske fremskridt og ved at bruge PS5 konsollens kræft til at fortælle historien sådan som de havde visioner om for mange år siden. Vi har været så heldige at spille The Last of Us Part I, og selvom man allerede kender historien, så er det i den grad en ny oplevelse.

Naughty Dog er bedst kendt for deres indlevende historier i deres spil. Uncharted serien er uden tvivl min favorit, og her har historierne været grandiose og fyldt med Indiana Jones stilet action. Men skarpt efterfulgt er The Last of Us, som gav en mere seriøs og jordnær tone til udviklernes historiefortælling. Spillet er meget dystert og med følelsesladet emner, som man kan leve sig fuldt ind i. Selve spillet anmeldte Jan her på Gamerslounge i sin tid, og den kan du læse her.

The Last of Us Part I finder sted 20 år efter at en dødsensfarlig svampevirus har bragt jordens civilisations i knæ. Folk der rammes af virussen, bliver til monstre hvor der vokser både svampe og sporer ud af kroppen. De mister deres menneskelighed, og bliver voldsom aggressive og ønsker kun at flænse dig i stykker. Rundt om findes der baser hvor mindre dele af befolkningen kan være i sikkerhed, men ellers ligger alt andet øde hen og i ruiner. I et håb om bedre tider, har visse grupper dannet fraktioner, som alle kæmper for en fremtid uden virussen.

Midt i det hele har vi den barske Joel der arbejder som en smugler i Boston, USA. Men hans “almindelige” dagligdag brydes brat, da han møder teenageren Ellie, der skal eskorteres på tværs af landet. Hun bære nemlig på en ret stor hemmelighed, der muligvis kan rede menneskeheden og ved at blive bragt til fraktionen The Fireflies, er der måske håb. Joel og Ellie knytter et tæt bånd under deres tur, og de møder her en masse forskellige overlevende, som er med til at kaste lys på hvor grum verdenen virkelig kan være.

“monstrene, eksempelvis Clickers, ser noget mere skræmmende ud nu end før.”

Denne nye version af The Last of Us bringer den samme historie med sig. Men alt er opbygget fra grunden, for at kunne gøre brug af PlayStation 5s mange features og ikke mindst hestekræfter. Alt er blevet skarpere og mere defineret i detaljerne. Det grafiske ligger langt tættere på hvad man ville kalde life-like end det var, da man så spillet første gang på PS3.

Selve ansigterne på karaktererne er tættere på den præstation som skuespillerne leverede under deres motion capture optagelser. Det samme gælder for detaljerne i figurenes muskler og ikke mindst deres tøj, hvor man kan se stoffet både rynke og bøje sig bedre i diverse situationer mere realistisk. Monstrene, eksempelvis Clickers, ser noget mere skræmmende ud nu end før.

Når du skal i kamp med enten de inficerede eller fjender, så kan du gøre brug af våben eller de bare næver. For at få deres opmærksomhed, eller blot for at få dem til at gå et bestemt sted hen, kan man kaste med glasflasker og mursten. Du skal stadig gemme dig bag genstande eller vægge for ikke at blive set, og så ellers slå til. Om du vælger snige vejen eller vil være offensiv, det er det op til dig. Hvis du har spillet The Last of Us før, så er her ikke noget nyt hvad angår action delen. Jeg kunne dog godt ønske at man havde taget gameplay elementer med over fra The Last of Us Part II, hvor det var muligt at kaste sig tilbage i cover eller krybe langs jorden.

AI delen i monstre, Clickers og generelt andre fjender har også fået en stor opdatering. De er langt mere udspekulerede og er ikke nær ligeså gennemskuelige i deres adfærd. Ens makker der følger med Joel, såsom Ellie reagere nu også bedre på situationer og de lokationer man bevæger sig rundt i. Alle har de et synsfelt, som er mere avanceret end før, og dette er med til at de bevæger sig mere organisk rundt og deres koordination er dermed mere forbedret i forhold til der hvor spilleren befinder sig.

Noget af det som Naughty Dog har gjort godt i deres seneste udgivelser, er tilgængeligheds indstillingerne. Du kan nu helt selv styre alt lige fra lyde, hvordan våben håndteres, melee combos, løb og meget andet. Derudover kan man også lave om på spillets HUD (Heads Up Display), så du bedre kan forstå faresignaler, hints osv. hvis man f.eks. farveblind eller har hørevanskeligheder.

DualSense bliver brugt til fulde i The Last of Us Part I, hvor du bl.a. kan mærke vibrationen i controlleren fra diverse effekter inde i spillet. Disse indstillinger kan også vælges til og fra. Men vil man have mere følelse med våben, mærke vejr effekter eller endda hvordan dialogen har påvirkning på vibrationen i DualSense controlleren, så er der råd for det. Det samme gælder også for DualSense Adaptive Triggers, som giver modstand når du skyder. Det mærkes dog bedst, når man kommer til at bruge flitsbuen senere i spillet.

Du kan opnå point for at gennemføre spillet, finde collectibles eller opnå trophies der kan lukke op for nye features og skins. Af features kan nævnes filter galleri som kan give spillet et helt andet udtryk, men der er også gameplay features såsom slowmotion, Infinite Ammo, One Shot eller for de hardcore Permadeath Mode. Både Joel og Ellie har også fået nye skins at vælge imellem, men udover at kunne vælge nyt tøj til dem begge kan man også tilpasse Joels backpack, og nogle udvalgte håndvåben.

Er man vild med at se udviklingen af The Last of Us, kan man se koncept billeder og der er også en dokumentar man kan se, som fortæller alt der er værd at vide om hele design processen for spillet. Ved siden af både grundspillet, og de mange ekstras, er også spillet The Last of Us: Left Behind. Vil man forstå Ellies baggrund, er historien her helt essentiel at opleve. Left Behind har fået samme behandling som The Last of Us, hvor også her er alt opbygget fra grunden og detalje graden er igen helt i top.

Hvis man allerede kender til The Last of Us, så vil man dog hurtig bemærke fraværet af den originale Factions multiplayer del. Vi ved dog at der til næste år vil komme et helt separat online multiplayer spil, som vil være ret så stort. Det er helt sikkert grunden for at Naughty Dog har valgt ikke at bruge ressourcer på at inkludere den del i pakken. Så for de online hungrende, må vi håbe at ventetiden bliver kort.

The last of Us Part 1 er uovertruffen lækkert! Det den ultimative udgave af et ellers verdens klasse spil. Selvom selve historien er den samme, så er indpakningen nu merkant kønnere at se på. Detalje graden i spillets verden, er virkelig til at tabe kæben over og den følelse man får, når man bevæger sig rundt i de forskellige lokationer, er stærkere end nogensinde før. Gameplayet er ligeså kræftfuld og vanedannende som den altid har været, men her i PS5 versionen er det i den grad blevet svære at ligge controlleren fra sig.

Man kan altid diskutere om denne remake har været nødvendig, og det er som nævnt før, en smagssag. Vil man opleve et af de bedste spil fra Naughty Dog og har man en PS5, så skal man uden tvivl give den et skud. Forståeligt nok vil de fleste sikkert vente til at prisen er kommet ned, før de kaster sig over spillet eller hvis man allerede har spillet både originalen på PS3 og den remastered udgave på PS4, så vil man sikkert holder lidt igen. Det handler om præferencer, men personligt har jeg hygget mig med at tage turen i The Last of Us igen. *chefs kiss*

The Last of Us Part I udkommer d. 2 September, 2022 på PlayStation 5

TL;DR
Vurdering:
Forrige indlægHyperX annoncerer Armada serie af gamer skærme
Næste indlægHogwarts Legacy trailer viser sort magi
En ung fyr fra det Nordjyske. Vokset op med spil lige fra Commodore 64 og til nutidens konsoller. Holder af et spil med en fed historie og action. Er en gut med lidt for mange spil og alt for lidt tid. Arbejder til daglig på et lager, men i fritiden handler det om livet med fruen og spil. PSN - Xbox Live - Steam @ MrJonasDK
the-last-of-us-part-i-anmeldelseThe last of Us Part 1 er uovertruffen lækkert! Det den ultimative udgave af et ellers verdens klasse spil. Selvom selve historien er den samme, så er indpakningen nu merkant kønnere at se på. Detalje graden i spillets verden, er virkelig til at tabe kæben over og den følelse man får, når man bevæger sig rundt i de forskellige lokationer, er stærkere end nogensinde før. Gameplayet er ligeså kræftfuld og vanedannende som den altid har været, men her i PS5 versionen er det i den grad blevet svære at ligge controlleren fra sig.