Returnal er udkommet til PC efter det har været eksklusivt på PlayStation 5. Det er udviklet af Housemarque der står bag flere store arcade hit til PlayStation gennem tiderne. Hos mig er specielt Resogun som var en af launch titlerne til PlayStation 4 fra 2013 et af højdepunkterne. Det er en moderne udgave af Defender som er et spil jeg gennem slut 80’eren brugte alt for meget tid på. Returnal er en 3D third-person shooter bygget over de kulørte og tempofyldte arcade spil. Det er den næste evolution af arcade genren.

Du er Selene Vassos der er havareret på den fremmede planet Atropos med intet andet end en pistol og en rumdragt. Her opdager du hurtige at du befinder dig i en tidsløkke hvor din død får alt til at starte forfra med havariet. Denne spilgenre kaldes for rougelike eller rougelite. Det karakteristiske ved denne genre er at du har permadeath. Så ikke noget med save point eller andet fancy moderne pjat. Nej når du død er det slut og du starter forfra. Det eneste som du får lov at beholde er nogle materialer og opgraderinger til din dragt. Våben og alt andet er væk. Hele bane skifter også fra gang til gang. Det kaldes proceduralt når banen genereres tilfældigt hver gang spillet starter. Nedenfor kan du et en udgave af en af de tidsløkker jeg spillede:

Returnal er lavet med en række forud skabte områder som sættes sammen tilfældigt. Så det er ikke fuldstændigt ukendt det som du møder. Når du er død en 10-15 gange kan du begynde at genkende hvert individuelt område. Så er der bare med at udforske og finde opgraderinger og alt muligt som forbedre dine overlevelseschancer. Det hele er i jagten på signalet fra den “White Shadow” som er årsagen til at du er havareret. Det er alt sammen en surrealistisk oplevelsen der blander minder og mystik med en fremmed og fjendsk verden.

Selve porteringen fra PlayStation 5 til PC er laver af Climax Studios og det må siges at de sætter standarden for hvordan det skal udføres. Det er super håndværk og specielt muligheden for at lave en benchmark på din PC for at de hvad den kan trække inden du går i gang med at spille er enestående. Du kan se hvad min gamerrig er i stand til at leverer på grafikindstillingen Episk. Krigen mellem konsol og PC stopper aldrig og selv med en PC i den lidt mere dyre ende så kan den lige nøjagtigt yde det samme som spillet formår på PlayStation 5. Det er ikke CPU er der problemet det er grafik. Skal du gøre det bedre på PC så er vejen frem et kort i RTX4000 serien. Det kunne være fra MSI som vi lige har anmeldt. Det koster så det samme som to PlayStation 5!

Jeg ved du sværger til mus og tastatur på PC. Lige dette spil understøtter både DualSense og DualSense Edge og jeg vil klar anbefale en af disse til at spille Returnal. Ud over at rumble i kontrolleren er fedt så har du også de haptiske aftrækkere hvor bl.a. sigtet har to udgaver. Så halvt nedtrykket så sigter du ned af løbet og trykker du knappen i bund så aktiverer du det alternative ekstra kraftige skud. Så ja oplevelsen er meget bedre med en PS5 kontroller. Lyden er også et kapitel for sig. I original versionen benyttede Housemarque sig af den 3D lyd som er en integreret del af PlayStation 5. På PC siden så kan jeg anbefale at du anvender et rigtigt godt lydkort. Her har jeg anvende EPOS GSX 1000 2nd Generation som formidler et lydbillede der er Returnal værdig.

Returnal er lige så fantastisk en oplevelse på PC som på PlayStation 5. Det er få udviklere, der som Housemarque, viser en evne til innovation og kan skabe en stor inkluderende oplevelse for en genre der ofte er forbeholdt et smalt publikum. Det er kun overgået af Climax Studios håndværk så PC udgaven er lige så lækker og velfungerende som PlayStation 5 udgaven. Selvom du ikke er verden bedste til shootere eller rougelike så er der masser af indlevelse i Returnal på PC. Returnal er en enestående oplevelse.

Tak til Housemarque og Holm Kommunikation for at gøre denne anmeldelse mulig.

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægHogwarts Legacy – Anmeldelse
Næste indlægRiot Forge annoncerer The Mageseeker: A League of Legends Story
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
returnal-pc-anmeldelseReturnal er lige så fantastisk en oplevelse på PC som på PlayStation 5. Det er få udviklere, der som Housemarque, viser en evne til innovation og kan skabe en stor inkluderende oplevelse for en genre der ofte er forbeholdt et smalt publikum. Det er kun overgået af Climax Studios håndværk så PC udgaven er lige så lækker og velfungerende som PlayStation 5 udgaven. Selvom du ikke er verden bedste til shootere eller rougelike så er der masser af indlevelse i Returnal på PC. Returnal er en enestående oplevelse.