tlour 06Hvis du leder efter en lille sød historie med krammevenlige pelsdyr så er det ikke The Last of Us Remastered du skal sætte i din PlayStation 4. Dette er nemlig en opdateret udgave af det bedste survival horror spil udgivet i 2013. Allerede på dette tidpunkt imponerede spillet på den aldrende PlayStation 3. Det er naturligt at Naughty Dog bringer denne titel, som har solgt mere end 6 millioner eksemplarer, til PlayStation 4.

Hvis du har spillet PlayStation 3 udgaven hvad skulle så lige få dig til, igen, at bruge mange timer sammen med Joel og Ellie? Den mest åbenlyse årsag er at det er et helt fantastisk spil med en god historie og en uovertruffen underholdningsværdi. Der er så også noget ekstra materiale med Grounded som fortæller om tilblivelsen af The Last of Us, den ekstra historie Left Behind og så er der en Foto Mode efter samme princip som i Infamous Second Son. I et spil med denne grafiske kvalitet så er det en fornøjelse at komponerer egne højdepunkter fra mange af de storslåede scenerier.

tlour 05Hvis du ikke har spillet The Last of Us så er det historien om det umage par Joel og Ellie som kæmper sig på tværs af et postapokalyptisk USA. Hele verden som vi kender den er gået op i røg efter en epidemi hvor en muteret udgave af svampesporen Cordyceps angreb mennesker. Svampesporen sætter sig på hjernen og får de inficerede til at blive frådende kannibalistiske monstre. Historien starter netop som udbruddet tager pandemiske proportioner hvor du introduceres til Joel og hans bror Tommy. De flygter det totale kaos og 20 år senere fortsætter historien med en tydeligt ældre Joel.

Det meste af civilisationen er udslettet og de få overlevende er enten i karantænezoner kontrolleret med hård hånd af militæret, i nogle få uafhængige samfund eller prøver lykken som nomader. Joel klarer sig ved at smugle ting ind og ud af karantænezonen i Boston sammen med sin partner Tess. Det er en rå og ubarmhjertig verden hvor enhver er sig selv nærmest. Den eneste organiserede gruppe mod den undertrykkende kontrol er Fireflies, Ildfluerne. I forbindelse med sine smugler aktiviteter kommer Joel og Tess i forbindelse med gruppen og får opgaven med at smugle teenageren Ellie ud af byen. Sammen begynder de på en rejse der tager dem via Pittsburgh og hele vejen til Salt Lake City. Det er en tur der bringer dig gennem flere årstider og mange forskellige områder.

tlour 03Gameplayet er velpoleret og den knappe mænge af ressourcer rammer en næsten perfekt balance hvor du nøje overvejer om et afsnit af banen skal spilles om fordi en pil ikke ramte målet i første omgang. Desværre er den kunstige intelligens ikke så let at læse så næste runde kan få et helt anderledes udfald. Det er nervepirrende. Denne aktive fremadrettede planlægning gælder også når du skal opgraderer våben og udstyr. Hvad kommer til at blive mest værdifuldt? Er det hurtigt genladning til revolveren eller panserbrydende til riflen? Måske er det bedre at spare sammen og fabrikere noget helt andet næste gang du finder et værkstedsbord.

tlour 01Styring og kameraføring er tilsvarende velfungerende. Du skifter hurtigt mellem de forskellige typer af udstyr i din rygsæk og de enkelte aktiviteter tager tid som du skal tage med i din analyse af en situation. Joel har mulighed for at lytte sig frem til fjender så du ikke træder gennem en åbning blot for at blive slået ihjel med det samme. Det er en evne du aktivt skal huske at bruge for den vil redde sit skin mange gange. Ligesom dit udstyr kan forbedres så har du også mulighed for at forbedre Joel evne til at lytte. Blandt mange andre færdigheder.

tlour 02Foto mode er også en helt fantastisk mulighed. Du skal vælge den i pause menuen og så aktiveres den ved at trykke på venstre pind. Det er samme som benyttes til at se efter ting så du kan komme til at trykke den uforvarende. Det er ikke det store problem. Når du er i foto mode så kan du frit vælge position af kamera, skarphed, område og mange andre funktioner. Derefter kan du tilføje en eller flere effekter til dit billede. Det kan være du gerne vil have det grynet, ændre formatet eller farverne, sætte en ramme på eller få det til at se ud som et gammeldags polaroid. Jeg elsker foto mode og det er en funktion som alle spil brude have. Med lidt øvelse tager du let dit personlige foto af en scene og deler den med vennerne.

tlour 04”De er sure sagde ræven om rønnebærrene. Den kunne ikke nå dem.” Dette ordsprog matcher den holdning der er hos alle dem som ikke får deres spil til at ramme opløsningen på 1080p på konsol – uanset deres undskyldning. Platformen kan vise 1080p med 60 billeder pr. sekund og det gør at spil og mellemsekvenser flyder usynligt sammen. Dermed er den grafiske kvalitet et væsentligt element i at skabe en troværdig fantasi hvor din opmærksomhed ikke forstyrres af 6 kantende hjul eller andet i middelmådig kvalitet. Det sikrer opløsningen på de 1080p. Om det er en billedfrekvens på 60 eller 30 har i den sammenhæng mindre betydning. Faktisk ville jeg gerne have 60 i spillet og 30 i mellemsekvenser. Så jeg vil give udviklere ret i at det filmiske indtryk med 30 fps i 1080p kan give meget god mening hvis du har en blanding af filmsekvenser og interaktivt spil.

tlour 07Der er også multiplayer som jeg i denne omgang ikke har spillet noget særligt. Det er stadig underholdende og jeg er sikker på det bliver en større succes på PS4 end på PS3. Multiplayer har med sit snige og taktiske gameplay noget helt andet at byde på end de typiske running and gunning shootere.

Der er ganske få ting som kunne være bedre. Det er et spil med en motor designet til PlayStation 3 så der er enkelte kosmetiske fejl i grafikken. Det er mest i de områder med rigtigt mange elementer, hvor noget er lidt bagefter med at blive tegnet. Sådan er det jo når alt er skabt som 3D modeller og ikke bare er teksturer. Jeg synes også godt at denne udgave kunne have inkluderet American Dreams, da den tilføjer ekstra dybde til Ellie.

The Last of Us Remastered får nøjagtigt samme høje vurdering som den originale udgivelse til PS3. Ja det er fantastisk at se filmsekvenser og interaktivt spil smelte sammen i en opløsning på 1080p. Ja det er suverænt med ekstra indhold i form af Foto Mode. Mest af alt så er det her mere end et år efter stadig utroligt underholdende at spille The Last of Us Remastered. Rigtig god fornøjelse.

 [box_info]Spillet er anmeldt på Playstation 4 og er leveret af Sony/Nordisk Film[/box_info]

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægSHAREfactory får meget mere indhold
Næste indlægHabitat: A Thousand Generations in Orbit kommer til PS4
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
the-last-of-us-remastered-anmeldelseThe Last of Us Remastered får nøjagtigt samme høje vurdering som den originale udgivelse til PS3. Ja det er fantastisk at se filmsekvenser og interaktivt spil smelte sammen i en opløsning på 1080p. Ja det er suverænt med ekstra indhold i form af Foto Mode. Mest af alt så er det her mere end et år efter stadig utroligt underholdende at spille The Last of Us Remastered.