CD Projekt RED teasede for første gang i 2012 deres næste store projekt i form af Cyberpunk 2077. På det tidspunkt var de ved at gøre klar til udgivelsen af The Witcher 3: Wild Hunt som udkom i 2015 og den blev med årene en kæmpe succes. Nu er der gået 8 år, en håndfuld udskydelser og slutningen af 2020 nærmer sig, og spillet er endelig i vores hænder. Efter mange års venten, hype og en ustyrlig glæde over at Cyberpunk 2077 nu omsider er her, burde vi hoppe af glæde. Det er desværre ikke tilfældet.

Når det kommer til så store spil som Cyberpunk 2077 blev lagt op til at være og med så mange år under udvikling, ville man sagtens kunne have en forventning om at få noget helt spektakulær i hænderne. Men selv kun én uge efter udgivelsen, skal man ikke langt rundt på nettet for at se hvor stor skuffelsen er. Spillet har klaret sig rigtig godt på PC og har fået stor ros. Men ejer du en PS4 eller Xbox One, så er der ikke meget at juble over her. Vi har anmeldt PS4 versionen på en PS5 via bagudkompatibilitet, og selv om der er ekstra hestekræfter at gøre med, er oplevelsen den samme som så mange andre.

Cyberpunk 2077 er et action RPG spil udviklet af CD Projekt RED og udgivet af Bondai Namco. Spillet tager dig med til storbyen Night City i året 2077. Man påtager sig rollen af en lejesoldat kaldet V. Som V ser du verdenen i første-person og Night City er din lejeplads. Ligesom andre mennesker i denne verden, kan du tilpasse V med forbedringer, et arsenal af våben og meget mere. Med skills indenfor hacking kan du bruge omgivelserne til din fordel, og det bliver der brug for, hvis man du skal komme byens bander og kriminelle til livs.

Night City og de omgivende landskaber er frit til at udforske lige fra starten. Selvom kortet er mindre end The Witcher 3: Wild Hunt, så er byen tæt og fyldt med mennesker, aktiviteter og missioner. Du kommer vidt omkring, lige fra slumkvarterer til skyskrabere og ud i den bagene sol på landet.

I Cyberpunk 2077 har de valg du tager, konsekvenser. Det gør sig gældende allerede fra starten i spillet hvor der er en gennemgribende charactor creation. Her bestemmer du om du skal være mand, kvinde, midt imellem eller en blanding. Det er helt op til dig. Her finder du selvfølgelig de sædvanlige tilpasninger såsom hudfarve, hårstil, tattoos, skavanker på kroppen osv. Noget man så ikke ser så tit i andre spil, men som er tilgængelig for tilpasning, er valg af kønsdele. Spillet har ingen censur og du kan mix-n-match som du lyster.

Så efter man har brugt nogle timer på den del, skal du nu kun vælge hvilke Life Path du vil starte ud med.Disse Life Paths har betydning for hvordan du starter i spillet og der er 3 valgmuligheder der hver tager ca. 25 – 30 min. at gennemføre. Du får dem lige kort ridset op her.

Nomad – V starter ud med en baggrund ude på landet i udkanten af Night City. Her møder man sin ven Jacki for første gang og du har til opgave at udføre en simpel opgave i at fragte smuglervare ind til byen. Som Nomad kan du lettere få informationer ud af andre der også er Nomad og småsnakke om køretøjer.

Streetkid – Du er en rod fra Night City’s gader. V vil her have indgående kendskab til banderne og det kriminelle miljø. Det giver en fordel når man skal bevæge sig rundt i byen og V får adgang til unikke dialog muligheder, der vil gavne på gaden.

Corpo – V er her en del af Arasaka Corporation og du er højt i hierarkiet. Brug din viden om de store business drenge, hvilket kan gavne når du skal have at gøre med folk fra Arasaka og deres andre partnere såsom Militech ansatte.

Udover hvilen måde man vil starte spillet ud på, har det her valg kun påvirkning på nogle dialog muligheder og hvordan spillet ender. Der er nemlig hele 5 slutninger, heri inkluderet en hemmelig slutning. Men før man når dertil, så har spillet et hav af missioner, sidemissioner, og aktiviteter som man kan kaste sig ud i.

Selve historien er faktisk meget god og V bliver taget på rundtur overalt, hvor man møder diverse skæve og interessante karakterer. Det kan være svært nogle gange at holde styr på alle, men én af dem er specielt let nok at huske. En mand ved navn Keanu Reeves som Johnny Silverhand er med i spillet og han dukker op med jævne mellemrum, selv steder hvor man ellers ikke lige ville forvente ham. Men hvordan du lære ham at kende, skal du selv have lov at opleve. Ellers dukker der ret mange velkendte ansigter op rundt om i Night City. Der er specielt mange Yotubers, streamers og enkelte mere kendte ansigter såsom Death Streandings egen Hideo Kojima.

Der er gjort rigtig meget for at byen føles levende og fyldt med liv. Der sker også rigtig meget på gaderne, lige fra mennesker der står og snakker, politi der afspærre områder, bandeopgør i gyder og hjemløse der tigger. Der er nok at se og lave rundt om i byen.

Når man sådan kigger rundt omkring, kan man ikke undgå at samle på en masse våben, tøj og skrammel. Alt man foretager sig kan gavne V på mange måder. For når man udforsker eller gennemføre missioner, optjener man XP der enten går til ens overall level eller Street Cred. Disse har så yderlig påvirkning på hvad man kan opgradere og hvornår. Der er masser af opgraderinger fordelt ud på enten Vs kampstil, våben forbedringer, hacker egenskaber osv. Alt er med til at gøre V stærkere og mere avanceret til at klare de mere hårdføre fjender.

V kan også tage til en Ripperdoc der udføre opgraderinger på Vs krop. De er spredt ud i byen og alle har noget forskelligt de sælger. Men som du nok ved, intet er gratis og det kan være dyrt at opgradere ens kropstech. Det kræver spillets valuta kaldet Eddies, som du får ved at gennemføre missioner, sælge genstande eller ved at hacke terminaler. Du kommer til at jagte Eddies galore, da du også kan købe køretøjer og fede våben.

Okay okay, du tænker sikkert at det hele her, lyder da som noget der munder ud i fedt gameplay, ikke? Det gør det bestemt også og spillet har mange fede mekanikker og features. MEN, alt det jeg har nævnt indtil videre overskygges desværre af fejl, bugs, hårde nedbrud i spillet og et hav af andre knap så fede tidspunkter.

Spillet køre overraskende godt på PS5, selvom det er en PS4 titel og ikke er 100% optimeret til next-gen. Her får du f.eks. næsten 60 fps konstant og lidt forbedringer i det grafiske. Men spillet køre ekstremt dårligt på PS4 og ud fra kommentar på nettet, er Xbox One versionen den samme historie. Den er ikke optimeret til de konsoller og det kan også mærkes på PS5. Der er rigtig mange grafiske fejl såsom teksturer der ikke loader, genstande og mennesker der hænger i luften, ting der spontant falder ned fra himlen og spillets AI er direkte skuffende.

Hvis vi tager AI delen. Du har sikkert spillet GTAV og her kender vi alle Wanted systemet hvor politiet forfølger dig efter du har begået noget kriminelt. Alt efter hvor alvorlig en forbrydelsen du har begået, får du flere stjerner hvilket medføre endnu mere modstand fra politiet. Dette system er også at finde i Cyberpunk, men politiet opgiver ekstremt hurtigt, hvis du lige er kørt nogle gader væk. Ren dovenskab fra byens ordensmagt eller dårlig AI? Må gætte på det sidste.

Jeg kunne sagtens liste flere ting. Men sagens kerne er at spillet simpelthen ikke køre optimalt på konsollerne. Det er langt fra alle der lige nu ejer en PS5 eller Xbox Series X, så derfor kan man kun opleve de nuværende versioner, hvilket slet ikke opnår den kvalitet man ville forvente af et spil i denne kaliber. Selv med min tid med Cyberpunk 2077 på PS5 og her er også tale om den digitale version, køre spillet ikke optimal. På en uge oplevede jeg 5 hård nedlukninger af spillet, korrupt save filer og de førnævnte grafiske hickups.

Nedenunder de negative hændelser og hvad der ellers præger spillet, ligger gemt et rigtig godt spil: Det fundamentale er her i form af en fed historie, tiltalende gameplay, stemmeskuespil i topklasse og kompleks opgraderings muligheder. Men selve indpakningen af det hele, det halter. Kunne spillet have gjort nytte af endnu en udskydelse for at gøre spillet mere optimal på konsol? Uden tvivl! Når et spil er så markant forskellig fra konsol til PC, kan man kun gisne om hvad der er sket.

Cyberpunk 2077 er uden tvivl et fantastisk spil, og det er det jeg virkelig også havde håbet det ville være. Men lige nu grundet fejl og tilstanden spillet er i, er det bare ikke godt nok. I de sidste par måneder er der udkommet spil der virkelig er ret gode og her kan Cyberpunk 2077 ikke hamle op med dem, endnu. Udviklerne lover at der rettes op på fejlene og at vi i de næste måneder vil se forbedringer til spillet. En next-gen opgradering ligger også i kortene og her vil vi få en meget anderledes oplevelse end den vi får lige nu, loves der. Vi kan kun håbe at spillet for en lysere fremtid og at spillet får den succes som den har potentiale til at få.

Tak til Bondai Namco der har sponseret en Cyberpunk 2077 kode til anmeldelsen.

Så krydser vi fingre for at spillet får sin storhedstid i 2021.

TL;DR
Vurdering:
Forrige indlægSephiroth som spilbar figur i Super Smash Bros. Ultimate
Næste indlægSnake, Rambo og Braddock i World of Tanks konsol
En ung fyr fra det Nordjyske. Vokset op med spil lige fra Commodore 64 og til nutidens konsoller. Holder af et spil med en fed historie og action. Er en gut med lidt for mange spil og alt for lidt tid. Arbejder til daglig på et lager, men i fritiden handler det om livet med fruen og spil. PSN - Xbox Live - Steam @ MrJonasDK
cyberpunk-2077-anmeldelseCyberpunk 2077 skulle have været årtiets spil. Fyldt med sci-fi, fedt gameplay og grafisk overlegenhed i forhold til andre spil, var hvad vi havde håbet på. Men spillet er præget af grafiske fejl, ustabilt gameplay og dårlig optimering. Vi ville så gerne at spillet ville få en flyvende start efter udgivelsen, men lige nu, er der andre og bedre spil på markedet. Vi kan kun håbe at spillet bliver bedre og at vi til næste år ser det spil som vi har set frem til i årevis. Fingers crossed!