Sony sikrede sig i 2018 en eksklusiv udgivelse af Spider-Man med Insomniac som udvikler. Dermed skrev de sig ind i historien som blot det tredje spil baseret på superhelte som på enestående vis formidler følelsen af at være superhelt. De to andre, hvis du er i tvivl, er Batman serien fra Rocksteady og InFAMOUS Second Son udviklet af Sucker Punch. Fans har naturligt nok ønsket mere Spider-Man og ønsket bliver nu opfyldt med udgivelsen af Spider-Man Miles Morales. Hvordan det er gået kigger vi nærmere på her.

Vi tager lige et smut forbi historien som selvfølgelig er spoiler fri. Har du ikke styr på alle detaljer i Marvel universet så er Miles Morales en fyr lidt yngre end den kendte Peter Parker. Miles’ har en sort far og en latinamerikansk mor og bor i Manhattan bydelen Harlem. Det er også her det meste af historien udspiller sig. Miles Morales blev skabt i 2011 som erstatning for Peter Parker som i tegneserieudgivelserne døde. Modtagelsen var blandet og der var meget kritik af at det var et knæfald for Cancel Culture og en stræben efter at være politisk korrekt. Her er det tydeligt at Insomniac tager en tilsvarende rute med Spider-Man Miles Morales. Årsagen er simpel. Hvis man ikke efterlever de toneangivne trendsættere på de sociale medier så står man nemlig til udskamning, boycot og shitstorm fra deres mange følgere. Det var hvad der skete for den originale udgivelse hvor der var en ustyrlig kritik over Peter Parkers tætte samarbejde med politiet i New York set i lyset af politibrutalitet i virkelighedens USA. Så derfor fik den originale og spilmæssigt fantastiske udgivelse en blandet modtagelse. Specielt af amerikanske medier. Heldigvis har den snæversynede og intolerante bevægelse har ikke formået at slå Peter Parker ihjel i denne omgang som du kan se på billedet.

Peter Parker tager på ferie og så er det junior der står med ansvaret for at holde lov og orden i New York. Historien er klassisk med en kæmpe virksomhed som lover guld og grønne skove men som måske i virkeligheden er lidt anløben og primært er skabt på basis af kriminalitet. Denne gang er det meget i tråd med tidens trends ren, sikker og vedvarende energi som er i fokus. Det er selvfølgelig et fiktivt univers og derfor gløder og pulsere den nye energi selvfølgelig. Solceller på taget er bare ikke superhelte materiale. Der er også en græsrods bevægelse som har set faren og går fuld Greta Thunberg i deres kamp for at bekæmpe den onde Exon – øhh nej jeg mener Roxxon Energy koncern. Her finder stakkels Miles sig klemt i kampen mellem de to organisationer. Han vælger heldigvis det fornuftig og hjælper de mennesker hvor han bor uanset hvem der truer deres eksistens.

Selvom historien er centreret omkring Harlem bydelen så er der masser at opleve og udforske i hele New York. Der er som i det første spil masser af ting som kan samlet. Småforbrydere som skal nedkæmpes og alle mulige mennesker der skal hjælpes. Miles får god hjælp af sin ven Ganke Lee som bl.a. udvikler en app hvor borgerne kan bede om hjælp. Den kan du så tilgå hver gang du trænger til et afbræk fra hovedhistorien. Jeg tog masser af de forskellige sidemissioner og svingede mig gennem store dele af New York for at finde de tidskapsler som fortæller Miles Morales historie. Det er super sjovt og der er også masser af underholdning i bare at bruge fotofunktionen til at snuppe en selfie fra et af de mange landemærker som findes ud over Manhattan. Vi har spillet på PlayStation 5 og her er der ikke nogen loadtider overhovedet. Du vælger en undergrundsstation og 2 sekunder senere dukker du op i den anden ende af Manhattan. Selvom Morales også kommer til PlayStation 4 så er det en stærk manifestation af hvad PlayStation 5 er i stand til at levere.

Det er også mere end bare en hurtigt load tid som Insomniacs spilmotor leverer på PlayStation 5. Hele handlingen er henlagt til juleperioden og der er sne i New York. Det er så diskret indlejret så det virker som en helt naturlig del af omgivelserne. Det samme gør sig gældende for omgivelserne. Partikler og lyssætning giver en meget mere levende og dynamisk oplevelse. Der findes to standard indstillinger i Spider-Man Miles Morales. Du kan vælge mellem opløsning (Fidelity) som bliver smuk 4K med HDR, ray tracing, lys og partiker eller ydelse (Performance) hvilket giver en billedfrekvens på 60 billeder i sekundet. Jeg har valgt Fidelity. Billederne på siden er reduceret i opløsning da de ellers fylder ganske meget. Jeg synes stadig faste billeder repræsenterer et spil som handler om bevægelse meget dårligt. De er mere med for at vise elementer fra spillet. Så nedenfor er en video af de første minutter hvor Miles, som en Spider-Man altid gør, kæmper med balancen mellem privatliv og superhelt. Det du ikke kan se af video’en er at DualSense kontrolleren giver vibrationer som matcher det som sker i omgivelserne. Lige fra de små bump når toget passerer en samling af skinnerne over vibrationen når der modtages en SMS (vel at mærke kun i den side hvor telefoner er) til det bump hvor Miles hjælper en flyttemand med at læsse en sofa ind i en bil. Det bliver kun bedre jo længere du kommer ind i spillet. DualSense er et kvantespring for indlevelsen.

Du kan gennemføre hele Spider-Man Miles Morales på 10-12 timer og så skal du bruge et yderligere antal timer hvis du gerne vil have samlet alt. Dermed er det som forventet en smule kortere end det første spil fra 2018.  Det har jeg ikke noget problem med, for det er en rutsjebane tur af non-stop actions. Jeg har brugt lidt tid på sidemissioner og andet til lige at samle kræfter til endnu en omgang med at nedkæmpe horder af fjender så jeg kunne komme til den næste boss kamp.

Spider-Man Miles Morales er en underholdende oplevelse. Har du spillet det første Spider-Man så er det meget mere at det samme. Hvis du søger et spil som kan vise hvad PlayStation 5 formår, så får du også en enestående oplevelse af hvad den nye PlayStation generation kommer til at byde på. Jeg er skuffet over at der ikke er mere kendte skurke fra Marvel Universet, men det er vel fordi der reelt ikke er nogen storyline hvor Miles er den rigtige Spider-Man. Spider-Man Miles Morales er enestående underholdning på PlayStation 5.

Tak til Sony PlayStation Danmark og Holm Kommunikation for at gøre den anmeldelse mulig.