X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

Hollow Knight


Svar
Bede-xBede-xSkrevet 07/10-17 16:09, rettet 07/10-17 23:16 
Jeg har lige gennemført Hollow Knight og var slet ikke forberedt på, hvor det godt det er. Havde fulgt udviklingen/kickstarteren lidt på afstand og artworket gjorde ikke så meget for mig, mens jeg også forventede, at holdet var for lille til at levere nok variation i lokationerne til at det ville være udholdeligt. Begge forventninger blev gjort til skamme, for ikke kun endte jeg med at elske den stemning miljøerne fremkaldte, det er også et for genren umådeligt omfattende spil.

Genren er Metroidvania med en hel del inspiration fra Souls spillene, det sidste i tilgangen til fortællerteknik, hvad sker når man dør mm. Et typisk Metroidvania spil tager hvad? 4-12 timer? I Hollow Knight er der en achievement for at speedrunne det på 20 timer med 100% completion rate (finde alle ting). Helt så stort som det kunne antyde, er det dog ikke, men en første gangs gennemførselstid på 30 timer er ikke urealistisk og jeg brugte selv over 40 for at nå 99%, men det var så uden hjælp fra guide, der drastisk ville have skåret ned på især de sidste få procent. Længde er selvfølgelig ikke i sig selv en kvalitet og det er måske også lidt for omfattende. Tror aldrig jeg har spillet noget i den størrelse, hvor der ikke kommer mindre død perioder og det gælder også her.

To ting der kendetegner spillet er manglen på vejledning og kampene. Begge ting som kan dele vandene, alt efter hvad man forventer fra oplevelsen og i sidste ende ser som godt spil design.

Normalt plejer man at sige, at den bedste form for spil design er den, hvor man guides uden egentlig at ligge mærke til det, så det ikke føles fordummende og som om man bliver trukket ved næsen. Hollow Knight har kun meget lidt af den slags. I de fleste tilfælde er man overladt til at spadsere rundt på må og få, uden at vide hvor man skal hen og selv i de få tilfælde, hvor man ved det, kan man sjældent gå direkte der hen, men skal et andet ukendt sted hen først, for at kunne åbne for den ønskede lokation. Det er fuldt forståeligt, hvis den tilgangsvinkel vil frustrere folk, men i en tid hvor man næsten ikke kan slippe for markører og vejledning, fandt jeg det uimodståeligt charmerende, uden at jeg der med vil kalde det godt design.

Kampene er en lidt anden sag. Styringen i Hollow Knight er helt uden det momentum man ville finde i fx Metroid spillene. Karakteren starter i top fart, når man trykker frem og stopper øjeblikkeligt, når man slipper d-paddet. Det gør den meget lige-frem tilgængelig/forståelig, men det er der også behov for, da der stilles højere krav til præcision og timing, end man normalt ser i genren. Man har en healing spell, der kan benyttes med kun få omkostninger, hvis man står stille og trykker B. Den siger en del om tempoet i spillet, for man lærer snart, at fordi man har den, er fjender og særligt bosser nødt til at køre med en højere hastighed, hvor de hele tiden er over dig, så man ikke konstant står og healer. Det er ikke som sådan et svært spil, men falder koncentrationen kan det hurtigt blive udfordrende, i starten også mod de små fjender.

Noget der tog mig lidt tid at vænne sig til i kampene er push-back og pause på hits.

Hver gang man slår på noget, skubbes både en selv og fjenderne lidt væk fra hinanden, noget der nemt kan føre til at man fx falder ned fra en platform. Senere i spillet får man en upgrade, der kan slå det fra, men på det tidspunkt havde jeg vænnet mig til det.

Som set i mange andre spil, er der en kort pause, når man rammes af et angreb. I den registreres input ikke og i kombinationen med kampenes tempo, kan det have den konsekvens, at man kommer til at trykke på en knap i pausen - hvor det ikke tæller - og så ikke når at se, at det ikke har talt, før man allerede er ramt igen. Man lærer det dog med tiden.

Hvis man ikke bliver skræmt væk af at man ofte er overladt til at udforske selv og at der stilles anstændige krav til kampene, er det et fantastisk spil at overgive sig til. Hvor miljøerne måske ikke strukturelt er så interessante, ender man til sidst med at have et lokationsmæssigt meningsfyldt overblik over layoutet i insekternes kongerige og det benyttes til stor effekt, at man lærer stedernes relation til hinanden. Dybe mørke afkroge får det til at krible i kroppen, forladte regnfyldte huler skaber tungsind, haverne giver en følelse af optimisme og forundring. Spillet gør nogle ting med lag og parallax scrolling, der nogle steder giver det et pseudo 3D feel. Den måde det er belyst på, hvor ens lampe bruges til at adskille spillag og baggrund, betyder at det i samme scene kan lade de to lag smelte sammen i kanten af skærmen og så adskille dem, når spilleren kommer tæt på, så man (næsten) aldrig er i tvivl om, hvad der er berøringsvenligt. Det er mesterligt lavet. Jeg er også stor fan af deres område og scene transitioner, hvor man lader lyd og grafik begynde at vise overgangen til et nyt område, allerede på det nuværende, så man som spiller får et lille preview, før scenen endelig skifter. Alting bevæger sig, når man går forbi det og mange ting kan skæres ned eller slåes i stykker, hvilket hjælper med at sælge verdenen og få den til at føles levende.

Det benytter Unity og som så ofte set før, kører det ikke 100% perfekt, som man ellers ville forvente. Er ikke noget der bør skubbe folk væk og derfor kun denne korte bemærkning om det. Hvis man er til genren, kan jeg kun anbefale, at man giver det en chance. Det kommer snart til Switch og PS4 er sikkert ikke langt bagefter.
Spiller nu: Halo: The Master Chief ..., Dying Light, Earth Defense Force 2025
SumezSumezSkrevet 07/10-17 17:08 
Jeg har aldrig hørt andet end helt vildt godt om det spil, så jeg venter virkelig utålmodig på en konsoludgave.
Spis sundt og tro på dig selvSpiller nu: Krion Conquest, The, Legend Of Heroes, The: ..., NieR: Automata
Bede-xBede-xSkrevet 07/10-17 17:34, rettet 07/10-17 17:38 
Det er lige præcis helt vildt godt og tror du kommer til at elske det. De har i øvrigt tidligere sagt, at en fysisk Switch udgave "looks promising", så det er nok næsten garanteret at det sker.

I sidste måned skrev de, at det allerede har solgt over 550000, hvilket er flot for et to personers hold uden det store marketing budget:

http://teamcherry.com.au/the-grimm-troupe/

Sådan noget man bliver i godt humør af at læse :)
Spiller nu: Halo: The Master Chief ..., Dying Light, Earth Defense Force 2025
KonsolkongenKonsolkongenSkrevet 07/10-17 17:41 
Jeg er også super klar på det. Synes spillet er rigtig flot, omend jeg måske godt kunne tænke noget mere variation i farverne :)
Spiller nu: Phantasy Star IV
Bede-xBede-xSkrevet 07/10-17 17:51, rettet 07/10-17 17:55 
Det var også noget af det jeg hentydede til, da jeg nævnte det med artwork og "variation" i starten af første indlæg. Fra så lille et team og bedømt ud fra screenshots, forventede jeg at det ville blive for ensformigt at se på og selvfølgelig er der noget genbrug. Spillet er jo kæmpe stort. Men jeg forstår simpelthen ikke hvor omfattende og varieret det alligevel formår at være på det punkt. De må have slidt og slæbt i årevis for at producere det indhold, for det overrasker massivt her.

I praksis tror jeg det vil opleves anderledes, end screenshots og film indikerer. Det gjorde det i hvert fald for mig.
Spiller nu: Halo: The Master Chief ..., Dying Light, Earth Defense Force 2025
KonsolkongenKonsolkongenSkrevet 07/10-17 18:03 
Fedt! Lyder lovende. Det var bestemt heller ikke noget der ville afholde mig fra at spille det uanset :)
Spiller nu: Phantasy Star IV
JmogJmogSkrevet 07/10-17 18:49 
Glæder mig til at spille det på Switch.
quadquadSkrevet 22/01 23:26 
Grundlæggende enig med Bede-x. Spillet gør sig betydeligt bedre i bevægelse end hvad screenshots og videoer får en til at tro. Hverken det visuelle udtryk eller soundtracket kan andet end at imponere.

Friheden er måske lige i overkanten for mit vedkommende. Om end det er ret at slippe for quest markers og tutorials, føler man sig oftere forvirret og fortabt end underholdt. Det hjælper bestemt heller ikke at check points og map vendor er både sjældne og gemt godt. Det er selvfølgelig en smagssag og et typisk eksempel på et spil hvor ens holdning til sværhedsgraden skifter kraftigt karakter fra man starter til man har gennemført.

Kampsystemet er slet ikke mig. Pushback når man angriber får hurtigt en til at miste følelsen af at være i kontrol og i særdeles når der er mange effekter omkring én, bliver det ligefrem desorienterende. Det er bestemt noget man vænner sig til, men føles i høj grad som en effekt der kun er tilføjet for at give sværhedsgraden et unødvendigt ekstra hak.

5-10 timer inde er jeg dog rigeligt underholdt og kommer uden tvivl til at gennemføre spillet, men modsat Ori som jeg slet ikke kunne slippe igen, kræver det her så meget koncentration at det bliver i mange små bidder.
Login for at besvare
Profilnavn
Kodeord
Husk mig