X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

Dansk Spilråd


Svar
RJKRJKSkrevet 04/12-09 16:03, rettet 04/12-09 16:08 
Danske spiljournalister stifter Dansk Spilråd

Formidlingen af computerspil i Danmark skal nuanceres. Det mener en række danske spiljournalister, der derfor nu går sammen i et uvildigt ekspertråd. Målet er at agere matchmaker, tænketank og nationalt vidensnetværk, der kan nuancere holdningen til spil og spilkultur.

Computer- og konsolspil er kommet for at blive, og mediet cementerer år for år sin centrale rolle som både underholdning, kommunikationsmiddel og læringsværktøj i samfundet.

Hvad der derimod mangler er oftest en vidende, seriøs og nuanceret holdning til mediet, når det formidles igennem medierne. Der er ofte stadig fokus på fascinationen, skadevirkninger eller forargelsen frem for at bedømme spilmediet og dets udtryksform på lige fod med andre kulturbårne medieformer. Her er et af hovedproblemerne oftest at forstå, fortolke og formidle spillenes unikke interaktive form.

“Vores vision for Dansk Spilråd er en uafhængig og uvildig instans, der på et nøgternt, analytisk og velinformeret grundlag kan udtale sig kvalificeret om spil – særligt for at slå myter ihjel og nuancere holdningen til spilmediet,” siger formanden for Dansk Spilråd, Thomas Vigild, der til dagligt er spilredaktør på Dagbladet Politiken.

“Vi vil ikke fremstå som spillenes ukritiske forkæmpere, men derimod som en upartisk og seriøs rådgivende organisation, der også kan matchmake og hjælpe både sine medlemmer samt f.eks. bibliotekarer, journalister og konsulenter ved at udtale sig om spiltendenser og spilkultur.”

Medlemmernes kendskab til og netværk inden for spilbranchen gør også, at Dansk Spilråd kan koble f.eks. journalister eller konsulenter til de mest vidende kilder eller bedste cases. Medlemmerne tæller i øjeblikket 27 spileksperter fra så forskellige medier som bl.a. Danmarks Radio, Daily Rush, >pcplayer, GameReactor, Boomtown, Politiken og Berlingske Tidende.

Se www.danskspilraad.dk for at få yderligere oplysninger om bl.a. bestyrelsen og vedtægter.

Dansk Spilråd er en uvildig forening, der arbejder for at fremme forståelsen af spil i Danmark. Medlemmerne er spiljournalister eller spilformidlere på tværs af medier og brancher.

Målene for Dansk Spilråd er:
- At styrke og højne den almene og den specialiserede viden om computer- og konsolspil.
- At styrke og nuancere formidlingen af computerspil i Danmark.
- At samarbejde både nationalt og internationalt med organisationer, foreninger og andre institutioner, der beskæftiger sig med spil og spilkultur.
- At påvirke den almene opfattelse af spil, så holdningen til spilkultur og spilstof bliver nuanceret og befriet for antikverede og fordomsfulde forestillinger.
- At skabe et dansk netværk af spiljournalister og spilformidlere, som kan diskutere spilbranchen og videreudvikle deres kompetencer og faglige viden via foredrag, undervisning og workshops.

---

Ovenstående er ubeskåret pressemeddelelse.

Dansk Spilråd
»This Is Beginning Of A Fantastic Story«Spiller nu: Fire Emblem Fates, Rise Of The Tomb Raider..., Final Fantasy XV
XiwanaXiwanaSkrevet 04/12-09 17:13 
Godt initiativ! Mange kompetente folk på medlemslisten.
[inspirational quote here]
jaesjaesSkrevet 04/12-09 23:52 
Ja, god idé.

Hermed et forslag: Inviter repræsentanter for lægfolk med i rådet. Det øger neutraliteten og uvildigheden.

Det er fx den model Etisk Råd er baseret på.

Det skal naturligvis være et krav, at lægfolk sætter sig ind i mediet. Jeg kan godt se besværligheden i det, men det må jo som udgangspunkt være lægfolkenes problem - siger de ja til at være med i rådet, må de også gøre en indsats. Men om ikke andet er en invitation et signal om åbenhed.
King ChaosKing ChaosSkrevet 05/12-09 10:42, rettet 05/12-09 10:43 
Min umiddelbare reaktion til det, Jannik, er at der allerede er for mange lægfolk der udtaler sig om spil, hvor de burde tie... Casper Christensen og Jason Watt springer frem som de første...

Til gengæld synes jeg du (og mange andre herinde) burde melde sig ind, da I arbejder professionelt med mediet og har ekspertviden generelt og specifikt på del-områder af spil.
Per SPer SSkrevet 05/12-09 10:59 
Helt enig. Let røven. ;)
Spiller nu: -, Prince Of Persia: The F..., GoldenEye 007: Reloaded
Fox McCloudFox McCloudSkrevet 05/12-09 14:47, rettet 05/12-09 14:48 
Jeg tilslutter mig koret og siger det er et supergodt initiativ. Det er virkelig tiltrængt med sådan en sammenslutning, så den værste uvidenhed om mediet kan slås i jorden i det offentlige rum. Hvis det samtidig kan være med til at skærpe dansk spiljournalistik i sig selv, gør det bare oprettelsen mere oplagt.
(...)
jaesjaesSkrevet 05/12-09 15:35, rettet 05/12-09 15:36 
King Chaos>
Min umiddelbare reaktion til det, Jannik, er at der allerede er for mange lægfolk der udtaler sig om spil, hvor de burde tie... Casper Christensen og Jason Watt springer frem som de første...

Etisk Råd gør jo fx det, at de vejleder som fælles enhed. Der er så talsmænd for rådet. Så i princippet er der vel ikke noget i vejen for, at der er lægfolk i et spilråd. De behøver ikke sige en lyd offentligt. Hvis man vil rådgive om spillenes påvirkning og indflydelse, kan det vel kun være gavnligt, at der er andet end spiljournalister i rådet. Men det kommer selvfølgelig an på, hvad man præcis vil.

Til gengæld synes jeg du (og mange andre herinde) burde melde sig ind, da I arbejder professionelt med mediet og har ekspertviden generelt og specifikt på del-områder af spil.

Det er da ikke umuligt. Umiddelbart troede jeg, at medlemmerne blev værget indefra.
SkyblazeRSkyblazeRSkrevet 05/12-09 16:08, rettet 05/12-09 16:10 
jaes>
Det er da ikke umuligt. Umiddelbart troede jeg, at medlemmerne blev værget indefra.

Fra DS' vedtægter:

§ 3. Medlemskreds

Stk. 1. Som medlemmer optages alle, der arbejder med journalistisk formidling af spil i Danmark. Med “journalistisk” menes upartisk formidling gennem et medie - f.eks. print, tv, blog, web, radio eller web-tv - eller ved afholdelse af foredrag og undervisning til f.eks. skoler, seminarer, biblioteker etc. Det er ikke afgørende, om dette arbejde udføres professionelt eller ulønnet, så længe medlemmet bidrager til en upartisk formidling af spilmediet i Danmark.

Stk. 2. For at sikre Dansk Spilråds uvildighed må ingen medlemmer have en primær indkomstskilde fra en kommercielt styret part inden for spilbranchen (f.eks. spiludvikler eller spildistributør). Dette skyldes, at medlemmet og derved Dansk Spilråd kan anklages for at opprioritere en bestemt spildistributørs spil eller foretrække en spilplatform frem for en anden.

I tvivlstilfælde om medlemsskab er afgørelsen op til bestyrelsen.

Stk. 3. Ønske om indmeldelse sker via henvendelse til formanden. Herefter afgør bestyrelsen, om medlemmet kvalificerer sig til optagelse. Medlemskab er gratis.

Stk. 4. Udmeldelse kan ske ved skriftlig henvendelse til formanden.

Stk. 5. Medlemmerne er primært danske spilkritikere, journalister og formidlere, der ønsker at fremme og nuancere forståelsen af spil i Danmark.

Stk. 6. Alle medlemmerne i Dansk Spilråd deltager som personer og i kraft af deres rolle som spileksperter - ikke i form af deres respektive medier.

http://www.danskspilraad.dk/Dansk_Spilrad/Vedtgter.html
--
»In my restless dreams, I see that town... Silent Hill«Spiller nu: Dark Souls: Remastered, God Of War III: Remaste...
SkyblazeRSkyblazeRSkrevet 05/12-09 17:45, rettet 05/12-09 17:48 
Her følger lige den "kortfattede udgave" af ovenstående vedtægter omkring medlemskab i DS. Fra Referat, DS møde 25. november 2009:

--
- Berger spurgte til, om medlemskravene i §3, stk 1 skal opfyldes kun ved indmeldelse eller løbende - f.eks. kan man stadig være medlem, hvis man dropper sit job og i stedet vil opdrætte får?

Konklusion: dette forhold dækkes under §3 og §11, da man netop skal “arbejde” med spilformidling (og ikke fåreopdræt) for at være medlem af DS.

http://www.danskspilraad.dk/Dansk_Spilrad/Re...-_November_2009.html
--
:)
»In my restless dreams, I see that town... Silent Hill«Spiller nu: Dark Souls: Remastered, God Of War III: Remaste...
The DaneThe DaneSkrevet 07/12-09 15:10 
interessant
Jeg gør hvad jeg kan, og så gør jeg det godt!!!Spiller nu: Final Fantasy VII: Dirg..., Breath Of Fire: Dragon ..., World Of Warcraft
Login for at besvare
Profilnavn
Kodeord
Husk mig