EA Sports er tilbage med deres årlige opdatering af deres fodboldfranchise. Denne gang sker det med lidt dramatik, hvor serien for første gang har smidt sin FIFA appendix. Betyder det mon så også, at vi bliver vidne til en helt ny frisk gang bold. Læs nærmere her.

Det kan godt være det var EAs brud med FIFA der oprindeligt fik de helt store overskrifter. Noget der på overfladen lignede det kunne indvarsle en helt ny æra siden FIFA 94 var det første spil i den sejlivede serie. Skulle man dog være angst for at træet blev rystet alt for meget, så lad mig starte med at forsikre jer om, at det er langt fra tilfældet. Navneændringen er nærmest den største kosmetiske ændring.

Næh, de helt store overskrifter kom i stedet fra en lidt anden kant. For det kan godt være at alt ellers på overfladen er som det plejer, men sørme om EA Sports ikke lige smed en nyhed ind i deres Ultimate Team. Stedet hvor du kan indsamle spillere, og sætte dem sammen til et hold der forhåbentlig kan lade dig besejre andre online. Nyheden var, at denne gang kunne man frit sammensætte hold af både han- og hunkøn. Noget der åbenbart fik en del (nok mest mandlige) sofakrigere helt op i det røde felt.

Hvis vi nu ser bort fra, at de kvindelige spillere måske relativt til deres mandlige modparter har fået noget af et boost rent evnemæssigt. Så er det vel ikke meget mere urealistisk end at unge Jude Bellingham befinder sig side om side med afdøde Pelé i dit angreb. I min optik er det egentlig bare forfriskende, at man har en større gruppe af spillere at vælge imellem.

Ud over dette føles Ultimate Team – der om noget i lang tid har været seriens omdrejningspunkt – utroligt velkendt. Menuerne er blevet redesignet (noget der gør sig gældende for hele spillet) og er blevet lettere at manøvrere rundt i. Største nyhed er dog nok Evolutions, der er en mulighed for dig at gå ind og finjustere dine spilleres evner. Du vælger en vej du vil have den enkelte spiller til at udvikle sig, og så skal du ellers udfylde en række mål med vedkommende. Det er en rigtigt fin måde at binde sig mere til dit hold, og vil hjælpe dig med hele tiden at have et eller andet mål at fokusere på.

Men hvordan fungerer selve spillet så? Svaret herpå er, at det her langt hen ad vejen er samme oplevelse som i det – i øvrigt velfungerende – FIFA 23. Spillet på banen er utroligt flydende, og der er efterhånden kommet et rigtigt godt flow i opgørene. Fart og fysik er og bliver hovedelementerne, hvor lynhurtige angreb og hurtige afleveringer gør den store forskel. Forsvaret føles dog også med lidt mere tyngde, hvor dine medspillers AI tydeligt har fået et lille løft, så de er blevet bedre til at placere sig, så du ikke føler det er hjernedøde zombier du løber rundt med.

Playstyles er et andet koncept som er blevet smidt ind i kampene, og det er jeg lidt mere loren ved. Ideen er, at i stedet for at alle spillere dybest set kan det samme, så har en række af sportens stjerner tilknyttet en speciel playstyle som giver dem en fordel i kampene. Det kan være evnen til at sætte en mand, evnen til at lægge en hård milimeterpræcis aflevering eller måske evnen til at levere et tordendrøn af en anden verden. Ideen er på papiret ganske fin, og giver noget unikhed til givne spillere. Udfordringen ligger i balancen, hvor blandt andet evnen til at lægge helt præcise afleveringer virker noget OP. Jeg kunne godt forestille mig at der hurtigt følger en update, der vil sørge for at justere færdighedernes indvirkning.

Er du ikke så meget for at spille online, så er det andet store trækplaster at gøre karriere enten som spiller eller som manager. Et område der i lang tid er blevet klandret for ikke at have set den store kærlighed – nok lidt fordi guldkalven ligger i Ultimate Team. Der er dog lidt ændringer denne gang, og en del af dem er til det bedre. Udover at Playstyles også har fundet sin vej ind her, hvilket fungerer bedre fordi det ikke påvirker balancen i en online kamp, så er der også blevet plads til både at justere taktik (vil du fokusere på Tiki-Taka, Gengenpressing, Kick & Rush eller noget fjerde) samt at tilknytte trænere til holdet. Især sidstnævnte er kærkomment, da det lader dig definere de fokusområder du måtte have for holdets udvikling.

Udover dette er der også både Pro Clubs samt det noget oversette Volta som dukker op igen. En fed feature her er, at der i Pro Clubs endelig er blevet adgang til Crossplay – der dog kun fungerer for konsoller tilhørende samme generation. Begge modes er underholdende arcade varianter af sporten, og er med til at gøre den samlede pakke endnu mere tiltalende.

Går man ind og forventer, at EA Sports FC24 er meget mere end en navneændring, så bliver man skuffet. Forventer man til gengæld en yderligere finjustering af et spil, som allerede er meget vel fungerende, så er det bare frem med tegnedrengen. Kan ændringerne retfærdiggøre et køb hvis man allerede har FIFA23 vil jeg lidt lade være op til den enkelte at vurdere, men har man en sød fodboldkløe der bare venter på at bliver kradset, så er der ingen grund til ikke at hoppe ud i det.

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægNye trailer for SAND LAND og SYNDUALITY Echo of Ada
Næste indlægNBA 2K24 – Anmeldelse
ea-sports-fc-24Serien der siden 1994 har båret FIFA prædikatet stiller sig på egne ben. Det sker med en stilren, sikker udgivelse, som måske ikke kommer med mange nyheder men som stadig formår at levere den elskede sport i sin reneste form.