System Shock udkom oprindeligt i 1994 hvor jeg også spillede det. Nu er det så ude i en opdateret 2023 udgivelse med det originale gameplay. Du er stadig en hacker der som betaling for at have fjernet den etiske blokering fra en AI kaldet SHODAN har modtaget et meget dyrt neuralt implantat. Som en del af processen er du lagt i kunstig koma for at hele. Intet går som planlagt og efter 6 måneder vågner du op på rumstationen Citadel hvor SHODAN planlægger at overtage Jorden.

Hvis du ikke er til en hard core survival adventure så behøver du ikke følge med mere. Så er System Shock ikke noget for dig. Selvom du finder både et rigtigt fin kort, gode oversigter med alle de audio logs du samler og et inventory system i stil med Resident Evil så skal du stadig selv finde ud af hvor du skal hen og hvad du skal gøre for at kommer der. Du er nød til at lytte til de spor der gives gennem de forskellige logs. Her er stemmeskuespillet flot og indlevende. Overser du noget så skal du i gang med at søge i alle hjørner efter det du har overset. Hvor er koden til våbenkammeret? Fik jeg undersøgt det lig der lå i hjørnet? Du er i den heldige situation at spillet stadig bygger på 1994 teknologi. Selvom du kan krave op og ned så er hele banen i 2D. Ovenfor kan du se Medical som er den første bane.

System Shock er opdateret så det grafisk er mere tidssvarende. Det er en stil jeg vil kalde Lo-Fi Sci-Fi. Det er ikke i samme grad som f.eks. Dead Space et spil med masser af detaljer. Der er stadig gjort en del for at bringe det på niveau med hvad du kan forvente i dag. Der kompenseres i dag, som den gang, med en lydside som skal henlede dig på forskellige elementer af interesse. Så lyt for at finde alt det du skal bruge for at komme videre. Det er også et survivial spil hvor du hele tiden skal holde styr på hvad du har af ressourcer. Du har et inventory som mange kender fra Resident Evil, så ved du hvor der har det stammer fra, med mulighed for at tildele tasterne 1 til 0 med en hurtig adgang til et våben eller andet. Alt det du ikke skal bruge til noget kan du for altid ”fordampe” (vaporize).

Så er det ellers bare om at komme i gang med at udforske og løse de mange opgaver. Der er de helt simple hvor du bare skal finde en kontakt til at åbne næste områder. Der kan også være de mere tekniske hvor du skal løse en opgave. Du kan vælge sværhedsgrad på Combat, Mission, Puzzle og Cyber.  På de lavere sværhedsgrader er det rimeligt enkelt da opgaverne er statiske. Når det er sværest så er opgaverne dynamiske og det betyder også at f.eks. koder til døre genereres tilfældigt. Noget som er en rigtige fed detalje er Cyberspace hvor du flyver rundt i en virtuel verden for at skyde CPU noder for at fjerne kraftfelter og andet godt. Tiden du har til rådighed bestemmes af sværhedsgraden. Du kan se en tur gennem en Cyber labyrint i videoen.

Kampsystemet er nok der hvor jeg synes spillet kommer mest til kort. Det er et område er er sket meget på gennem årene. Det kræver lige at du tager dig lidt mere tid. Noget som er meget innovativt er muligheden for at læne sig ud fra et hjørne med Q eller E tasterne. Samtidig skal du huske at før du finder et Respawn kammer så har du alene dine manuelle save games at gøre godt med. Så husk at gemme ofte og det er ikke nogen skam at søge tilbage til Surgery maskinen for at få fuldt helbred igen. Du skal også holde øje med muligheder for at opgradere dine våben så du er klar til næste level i din kamp for at undgå at SHODAN overtager Jorden. Der findes ingen større glæde end at have løst alle opgaverne og komme til elevatoren, inklusive musak, som leder videre til flere udfordringer.

System Shock 2023 holder sig tæt op af originalen fra 1994. Det er et genre definerende spil med mange mekanikker som moderne titler benytter sig af. Der er også elementer som navigation og tips som viser at der er sket en udvikling i de seneste 29 år. System Shock er en oplevelse for alle som har tiden og tålmodigheden til at navigerer de mange korridorer og løse opgaverne.

Tak til Plaion for at gøre denne anmeldelse mulig.

Vi har spillet på en maskine med følgende specs:

KabinetNZXT H210i
PowerXPG Pylon 650W 80 Plus Bronze
BundkortASUS ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI Mainboard
CPUIntel Core i9-12900K
KølingASUS ROG STRIX LC II 240 ARGB
RAM2x16G Cosair Dominator Platinum RGB DDR5 5200
DiskSSD ADATA Legend 840 1T
GPUNVIDIA GeForce RTX 3060 12GB GDDR6
MonitorSamsung 27″ Odyssey G7 240Hz 1ms WQHD G-Sync HDR600
OSWindows 10 Home
TL;DR
Vurdering
Forrige indlægAfter Us – Anmeldelse
Næste indlægSkullcandy Crusher ANC 2 – Anmeldelse
Jeg er ansvarshavende redaktør på GamersLounge og aktiv gamer primært på PC, PS5 og Switch. Jeg falder altid tilbage til shootere eller de mere action prægede titler når der rigtigt skal kobles af. Noget af det mest spændende er at få lov til at lave interviews og previews fra de events vi deltager i. Jeg øver for at blive bedre til CS2 og følger danske eSports turneringer. Tak fordi du kiggede forbi.
system-shock-2023-anmeldelseSystem Shock 2023 holder sig tæt op af originalen fra 1994. System Shock er en oplevelse for alle som har tiden og tålmodigheden til at navigerer de mange korridorer og løse opgaverne.