Efter 26 år, hvor vi har været ført gennem Pokémon regioner i lineær facon, har Gamefreak valgt at sige “Jaja, tag afsted, udforsk Paldea” – en helt åbenverden, uden at blive holdt i hånden. Pokémon har fået et godt nyk op af, og det er noget af en rejse.

Paldea

Pokémon Scarlet & Violet er det første bud på et åbent Pokémon-spil. Legends: Arceus, gjorde et godt forsøg tilbage i starten af 2022, men V og S har virkelig gjort det. Store åbne marker, byer, bjerge, hav osv. Alt kan udforskes, undersøges og bestiges – fra du forlader Uva akademiets grund, er verden din østers.

Vi starter dog spillet ud i ganske velkendt Pokémon manér: vi er det nye barn i byen, og vi skal vælges vores bedste ven meget snart. Men hvor V og S adskiller sig – se bort fra den åbne verden – er at vi skal starte på en ny skole. Ikke noget episk eventyr – eller jo bevares, eventyret er episk – men setting’en er som førnævnt, vi skal starte på det prætentiøse Uva Acedemy.

Efter vi har valgt vores følgesvend, af de 3 obligatoriske startere, møder vi en spillets rival, Nemona. Nemona er vild med alt der hedder Pokémon kampe. Hun lever og ånder nærmest for det, og hendes karakter bliver hurtigt fordummet til en halv-sociopatisk Pokémon-kæmper, der ikke tænker på andet end at blive champion og øve sig. Efter første møde med Nemona, adskiller V og S sig på endnu en ny måde. Vi møder spillets box-art Pokémon, før vi overhovedet er færdig med spillets tutorial. Koraidon / Miraidon er svag, og kan ikke særlig meget. Du vinder dens tillid med en sandwich, og så er vi igang… næsten.

Efter flere møder med nøglepersoner til spillets historie, er vi endelig i skolen. Her deltager vi lidt i nogle klasser, ser grunden og bliver smidt ud på eventyr. Præmissen er, at skolen afholder en “skattejagt” hvert år, hvor eleverne bliver send ud i verdenen for at finde – ikke én skat – men deres egen skat.
Dette leder op til spillets kerne historier.

Åben Verden

Efter spillets tutorial, bliver spilleren introduceret til nogle ting der foregår på Paldea. Man kan besejre de 8 gym-ledere og bevise sig over Elite Four, man kan nedlægge en gruppe kaldet Team Star, som pjækker fra skolen og gør det svært for andre elever eller man kan gå på jagt efter 5 mystiske krydderurter, som angiveligt bevogtes af titaner. Der er meget at lave, så det er bare om at komme igang.

Når man endelig forlader skolens grund, indser man måske, at spillet er ret meget større end man måske lige havde regnet med. Spillets roterende kort er svært at finde rundt i. Hvor bør man gå hen først? – tænker man måske.
V og S har ingen level-scaling, det vil sige, at der er ikke en fast rute at gå. Bevares, man kan få en fornemmelse afhængig af de modstandere og pokémon man møder, i forhold til deres levels, men ellers er det bare om at komme afsted. Det tager lidt lang tind at komme fra A til B, men så er det heldigt, at Miraidon eller Koraidon giver dig mulighed for, at komme frem lidt hurtigere. Men kan nemlig ride på dem. Dette gør udforskningen af Paldea lidt sjovere.

Alt dette lyder måske rigtig godt, og det er det også. Men uanset hvor hurtig en pokémon man sidder på, så kan man ikke flygte fra spillets største trussel… Den absurde, dårlige frame-rate.

Det er helt vildt så dårlig frame-raten er til tider. Spillet går næsten i slowmotion, og det er næsten en kamp at finde den rigtige kameravinkel, for at komme frem lidt hurtigere. Disse frame-rate drops ser man mange gange i løbet af spillet – og jeg personligt, kom aldrig til at vende mig til det – men selvom fram-raten er dårlig til tider, så ødelagde det aldrig min oplevelse ved spillet.

Pokémon

Noget endnu mere fantastisk er, at man nu kan tage sine pokémon ud af sin pokéballs, ved brug af “Let’s Go”-funktionen. Her kan din teamleader-pokémon bevæge sig rundt, angribe anre pokemon og hygge sig. Når man vinder over vilde pokémon, får man en ingrediens som er unik til den pokémon og dens udviklingskæde. Disse ingredienser bruger man til, at lave TMs med. TMs har altid været en fast del af pokémon universet, hvor man enden finder dem eller køber dem, men nu har man muligheden for, at lave lige netop dem man har brug for. Dette er super alsidigt.

I det store åbne Paldea, ser man også Pokémon bevæge sig rund på marker, i bjerge, i luften og vandet. Der er ikke flere random-encounters, som ellers har været en fast integreret del af Pokémon. Det er nu meget nemmere at gå målrettet efter en specifik art. De findes som førnævnt alle steder, og når man får åbnet op for sin Miraidons- eller Koraidons potentiale, er det virkelig sjovt, at fuldføre sin pokédex. Der er over 400 forskellige arter at finde – nogle er stadig version-eksklusive… Men der er stadig timevis af sjov og opdagelse.

Endnu en ny funktion er “Union Circle”, dette er en onlinefunktion, som invitere sine venner til, at spille sammen – ikke kun kæmpe, men gå på opdagelse. Super fedt endelig at se potentialet i hvad Pokémon-spillene kan. Jeg er sikker på, at vi kommer til at se meget mere af dette i fremtidige titler!

Pokémon Violet og Scarlet er absolut det hele værd, hvis man vil have en fed oplevelse, men en mere dyb pokémon oplevelse. Ja der er nogle bugs og nogle frame-drops, men det er slet ikke noget der vælter den morskab der er at finde i spillet. Dette er startskudet til en meget mere dybdegående Pokémon-oplevelse i fremtiden og jeg kan ikke vente.

TL;DR
Vurdering
Forrige indlægHenry Cavill står i spidsen for live-action Warhammer 40K serie
Næste indlægWorld of Warships giver 7 dages Premium til alle
Inkarneret Nintendo veteran. Jeg har altid elsket Nintendo, specifikt for Zelda franchisen. Jeg har været med på Nintendo-bøljen siden jeg var 4 år gammel - da jeg for første gang spillede Super Mario 64. Da Ocarina of Time så kom ud, fik jeg en metaforisk lussing, og blev for alvor bidt af spil verden. Siden da har jeg lagt mig ud med stort set alt gaming på markedet. Der er ikke en genre jeg foretrækker over en anden, da jeg mener at alle typer spil er et stykke kunst i sig selv, og bør opleves på godt og ondt. Giv mig lidt Fire Emblem, noget JRPG og noget Zelda, så skal jeg nok give dig en highfive!
pokemon-scarlet-violet-anmeldelsePokémon Violet og Scarlet er absolut det hele værd, hvis man vil have en fed oplevelse, men en mere dyb pokémon oplevelse. Ja der er nogle bugs og nogle frame-drops, men det er slet ikke noget der vælter den morskab der er at finde i spillet. Dette er startskudet til en meget mere dybdegående Pokémon-oplevelse i fremtiden og jeg kan ikke vente.