Sony er aktuelle med en mere avanceret udgave af den almindelige DualSense kontroller til PlayStatíon 5. Modellen kaldes DualSense Edge og har en række tilpasningsmuligheder som du ikke finder i standard DualSense. Jeg er begejstret for DualSense som jeg også bruger til udvalgte spil på PC. Så hvad er det DualSense Edge kan?

DualSense Edge er primært en kontroller til den som gerne vil justerer mange af de valg som Sony har taget for dig i DualSense. Når først indpakning er flået fra hinanden så hviler DualSense Edge i en fin funktionel taske. Jeg smed den for sjov skyld lige på vægten hvor den rammer tæt ved 450 gram uden kontrolleren. Kontrolleren i sig selv vejer tæt ved 340 gram med de to vinger jeg har sat på. Tasken indeholder et langt USB-kabel, en lille smart låsemekanisme (klodsen nederst til venstre) så stikket ikke kan hives ud af kontrolleren ved en fejltagelse, forskellige hætter til de analoge pinde og to forskellige vinger til de knapper der er under kontrolleren. Så alt i alt en komplet pakke.

Den mest sjove i sættet er låsemekanismen til USB-stikket når det sidder i kontrolleren. Du åbner holderen og lægge USB-stikket ned, Så kan du med de to kroge fæstne og låse det til kontrolleren. For dig som virkeligt gamer vildt med kontrolleren tilsluttet er det genialt. Det er ikke et problem jeg oplever. Det mest gennemtænkte er den velcro flap der sidder på bagsiden af tasken. Tager du flappen ned kan du lade kontrolleren mens den er i tasken. Gennemtænkt detalje. Desuden holder tasken de forskellige udskiftelige dele og i låget er der plads til USB-kablet. Der er to forskellige knapper som kan sættes under bunden. Den ene med vinger og så en som er vinkelret på kontrolleren som ligner en musling. Forskellen mellem de to er vandringen inden tasten aktiverer. Vingerne har en ganske kort vandring med et meget let tryk mens de minder musling har en længere vandring og kræver et mere kontant tryk. Det er lettere at komme til at trykke på vingerne end på muslingen. Også ved en fejltagelse.

Ud over de to ekstra knapper så er det også to sæt hætter med til de analoge pinde. Monteret findes standardlængen med den klassiske kant. Så er der også en længere pind som dermed giver et større udslag og dermed mere præcision. Foretrækker du normalt højde bare uden den klassiske kant så er der også et sæt til det. Jeg er til de lidt højere og så uden kant. Det synes jeg virker bedst for mig. Der findes under bunden også mulighed for at justerer vandringen af aftrækkerne (R2/L2). Du kan begrænse vandringen i to trin. Når du gør dette så deaktiveres de adaptive aftrækkere så de ikke længere giver modstand når de trykkes. Spiller du shootere så er en kortere vandring hurtigere. Det skulle gerne udmønte sig i at du vinder en duel. Læg også mærke til den lille knap mærket ”release”. Den udløser skjoldet hvor de to analoge pinde sidder. Bliver de slidt så kan du skifte hver enkelt i stedet for at købe en helt nyt kontroller. Så meget for den mekaniske del.

Jeg synes at den helt store gevinst med DualSense Edge er, at den er fuldt integreret med hele styresystemet i PlayStation 5. Du finder din enhed og tilpasser den som du ville gøre med alle andre enheder. Der er bare meget mere at skrue på. Du kan med et snuptag ændre tildelingen af alle knapper på kontrolleren undtagen mute-knappen. For mig er det mest et spørgsmål om at vælge funktionen af de to knapper under bunden. Jeg kan ikke mindes jeg har haft behov for at ændre funktionen af de andre knapper. Sony giver dig muligheden så du kan slå dig løs.

Det er straks mere relevant at justerer de analoge pinde så de passer til det du spiller. Du kan stort set justere alt som du ønsker. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i de forslag som Sony har lavet. Det synes jeg dækker mine behov. Noget mere individuelt er deadzone. Det er hvor meget du kan bevæge pinden uden at der sker noget i spillet. Når en kontroller, speciel de analoge pinde, blive slidt så kan der komme drift, hvilket betyder at spillet registrere det som om at du trykker på pinden selvom den er i hvile. Så vil dit sigte flytte sig eller din figur vil bevæge sig. Det er pænt irriterende. Det er mekanik så derfor kan det blive slidt og gå i stykker. Små ting kan du selv justerer væk og hvis det er mere udpræget så er det tid at skifte kontakten der styrer de analoge pinde.

Du kan også indstille deadzone på aftrækkerne R2/L2 selvom det ikke i samme grad er generende ved slid. Jeg bruger indstillingen på aftrækkerne til at justerer for mine dårlige vaner. Jeg holder ofte et let tryk på aftrækkerne så jeg er klar til at skyde. Så med små justeringer så kan det korrigerer så det ikke har effekt i spillet. Nå du har justerer alt det du ønsker kan du på et overblinksbillede se dine ændringer for den profil du har lavet.

Du kan have op til 4 forskellige profiler. Det helt geniale er at du med to tryk kan vælge den profil du gerne vil anvende også når du sidder i et spil. De to knapper du kan se under de to analoge pinde bringer en lille menu op på skærmen. Så kan du trykke på knappen vist ud for den profil du gerne vil anvende. Det kan ikke blive lettere end det. Har du et ønske om at ændre en opsætning så er det også kun et tastetryk væk. Der er endda givet muligt for at ændre lydstyrke og balancen mellem chat og spillyd. Det gør det meget lettere at finde den rigtige opsætning for dig. Du kan med det samme se om den virker i spillet eller ej.

Gennem mine år i gaming har jeg anvendt en pæn del af de forskellige avancerede kontroller som har set dagen lys, uanset om det er licenserede produkter eller tredjeparts modificerede. Der har altid været et eller andet som ikke var godt nok. Nogle skulle bruge en PC for at tilpasse andre gik for hurtigt i stykker. DualSense Edge går ikke på kompromis. DualSense Edge leverer kanten til dit spil med en integration og anvendelighed som ingen anden kontroller.

Tak til Sony og Holm Kommunikation for at gøre denne anmeldelse mulig.