City-building spil er din mulighed for at kunne skabe din helt egen by. Genren er set i adskillige former og størrelser lige fra de mere sci-fi inspirerede såsom Frostpunk og Aven Colony, til de med mere realisme som SimCity og Cities: Skylines. Et af de meget populære er uden tvivl Anno serien, hvor af det seneste spil, Anno 1800, blev udgivet på PC for få år tilbage. Men nu har Anno 1800 taget springet til PS5 og Xbox Series X|S, som er den udgave vi har spillet. Ubisoft og Blue Byte har gjort et stort stykke arbejde for at bringe spillet til konsollerne. Men har det lykkedes at få oversat en ellers PC eksklusiv serie, over til konsol?

Anno 1800 er et city-building strategi spil, som udfordre dig på godt og vel alt der vedrøre det at herske over din egen by. Du bliver kastet direkte ned i det 19 hundrede tallet, hvor den industrielle revolution raser afsted. Ikke alene skal du selvfølgelig bygge en by fra grunden, men du skal få den til at blomstre, og have fokus på alt lige fra produktion af vare til håndtering af turisme og udviklingen af handelsruter. Du skal også sørge for underholdning, udvikling af kultur og selvfølgelig diverse fornødenheder, som en befolkning i gamle dage ville have brug for.

Spillet starter ud med et helt tomt stykke land på en ø, hvorfra dit lille metropolis paradis skal have sit udspring. Det aller første du skal gøre er at plotte et marked ned, som vil være centrum for din by i starten. Dernæst gælder det farmerhuse til dine kommende indbyggere. Men bygning af huse og salg af handelsvare, kræver materialer. Derfor skal man også bygge skovhuggere, gårde som har får osv. Senere skal du mere lytte til, hvad det er dine borgere har af ønsker og så ellers gøre hvad der er i din magt, for at efterkomme dem.

Farmerhusene er der hvor indbyggerne har deres hjem. Og med tiden skal bygningerne opgraderes, sådan at husets beboere kan påtage sig forskellig slags arbejde. Til at starte med, så kræver de ikke så meget for at være glade. En bar hvor de kan slukke tørsten, er nok til at få dem i godt humør. Men efterhånden som man får opgraderet husene, så kræves der også mere af dig. For højtuddannede folk, forlanger flere goder. Her kan det blive nødvending at give dem adgang til kirker, en zoologisk have og fornødenheder som bedre mad og fine vine. Så længe du kan underholde og give folket det de har brug for, så får du også mere økonomi at gøre godt med.

Hvis man nu sætter Anno 1800 i kontrast til f.eks. Cities: Skyline, så vil man i Anno 1800 opleve, at man skal tænke langt mere kreativt og ikke mindst være omhyggelig med ens byplanlægning. Beboerne i Anno 1800 vil rigtig gerne have markeder, arbejdspladser osv. tæt på deres boliger. Det kan efterhånden blive en udfordring, da antallet af beboelser kan være utrolig mange i bare ét område, men så ser de pludselig gerne at ville have noget bestemt såsom en attraktion tæt på. Så skal man til at tænke på, hvor der givet fald kunne være plads eller om man er nødsaget til at skulle kaste nogle af byens borgere på gaden, for at få plads til et nyt teater.

Noget andet der faktisk fungere langt bedre i Anno 1800, er det økonomiske aspekt. Hvis vi igen ser nærmere på SimCity eller Cities: Skyline, så skal man her konstant være på vagt overfor ens økonomi (selvfølgelig hvis man spiller den game mode, hvor man ikke har uendelige med penge). Man optjene ikke særlig meget, hvis man ikke er omhyggelig med kvantiteten af huse man sætter ned på én gang. Derimod vil man opleve i Anno 1800, at så lang tid borgerne er glade og tilfredse, så strømmer pengene ind i kassen.

Efterhånden som man får bygget et samfund op, så kan man også virkelig nyde sin kreation. For Anno 1800 er utrolig flot skabt og visuelt er det en fryd for øjet, når ens by pludselig er kæmpe og sprudlende. Det er så fedt at se alle ens borgere spankulere rundt i gaderne, arbejde ude i marken eller at de hygger sig rundt omkring. Det er bare super lækkert at se det hele på afstand og hvordan det kan summe af liv. Der sker noget hele tiden, omen det er selve historie/tutorial delen man spiller igennem eller bare køre den med sandbox mode. Selve historien er der ikke så meget i, og fungere mere som en hjælpe del til at komme i gang med at bygge ens helt egen by.

Spillet udkom for nogle år siden til PC og har som sagt fundet vej til Xbox Series X|S og PS5, som er den version jeg har spillet her. Spillet er selvfølgelig skabt til at skulle betjenes med tastatur og mus, det er sole klart. For i konsol udgaven her, der er det godt nok lidt en udfordring med styringen via ens controller. For i spillet vil der altid dukke pop-up vinduer, hvorfra du får alle de informationer der er nødvendig, for at kunne styre din by. Det kan nogle gange være lidt besværlig at navigere rundt i, med en controller. Om det har kunne være gjort anderledes, er svær at spå om. Men dette er dog også det eneste minus jeg har ved spillet, som ellers er utrolig godt på alle fronter.

Anno 1800 er et utrolig godt spil! Dens styrke ligger i de utal af muligheder der, for at skabe din helt egen by, hvor det er borgerne som er i centrum. Det er udfordrende, i det at du skal efterkomme borgernes ønsker, og ikke mindst finde plads til det hele i din by. Det visuelle spiller på højt plan og selvom styringen på konsol ikke er helt i top, så skal man uden tvivl give denne her et skud. Uden tvivl er spillet et af de aller bedste simulation/city-building spil, som jeg har spillet til dato på konsol. Så hvis du har en Xbox Series X|S eller PS5, så kast dig over den her.

Anno 1800 er ude nu på PC, PS5, og Xbox Series X|S.

Tak til Ubisoft for at gøre denne anmeldelse mulig.

TL;DR
Vurdering:
Forrige indlægThe Lord of the Rings: Gollum udkommer til Maj
Næste indlægBackfirewall_  – Anmeldelse
En ung fyr fra det Nordjyske. Vokset op med spil lige fra Commodore 64 og til nutidens konsoller. Holder af et spil med en fed historie og action. Er en gut med lidt for mange spil og alt for lidt tid. Arbejder til daglig på et lager, men i fritiden handler det om livet med fruen og spil. PSN - Xbox Live - Steam @ MrJonasDK
anno-1800-console-edition-anmeldelseAnno 1800 er et utrolig godt spil! Dens styrke ligger i de utal af muligheder der, for at skabe din helt egen by, hvor det er borgerne som er i centrum. Det er udfordrende, i det at du skal efterkomme borgernes ønsker, og ikke mindst finde plads til det hele i din by. Det visuelle spiller på højt plan og selvom styringen på konsol ikke er helt i top, så skal man uden tvivl give denne her et skud. Uden tvivl er spillet et af de aller bedste simulation/city-building spil, som jeg har spillet til dato på konsol. Så hvis du har en Xbox Series X|S eller PS5, så kast dig over den her.