Spil der udgives som HD Remastered udgaver, som Final Fantasy X|X-2, har altid en masse at leve op til. Det er også fordi jeg altid husker ”de gamle dage” som værende meget bedre end nutiden. Derfor er det også altid spændende at se om det stadig er lige så gribende 13 år senere. Ja det er faktisk i 2001 at Final Fantasy X er udkommet til PlayStation 2. Den gang fik det flotte anmeldelser med på vejen. Nu er det så kommet i en pakke sammen med efterfølgeren X-2.

ffxx2 03Final Fantasy (FF) er et rolle spil (RPG) der er inspireret af japansk kultur og det forkortes så JRPG. FFX|X-2 samler så også noget af det mest klassiske fra genren og indeholder alt hvad hjertet kan begære uanset om du er JRPG entusiast eller helt ny til genren. FFX anvender et tur baseret kampsystem CTB (Conditional Turn Based) hvor hver figur pænt venter til det bliver deres tur til at angribe. FFX2 bruger det noget hurtigere Active Time Battle (ATB) system, der blev introduceret i FFIV. Dermed får du mulighed for at prøve kræfter med begge typer. Selvom CTB er noget langsommere så minder det mere om de brætspil jeg er vokset om med og det har sin helt egen charme.

ffxx2 01Historierne er med et spilletid på 40-50 timer pr. titel alt for omfattende at gå i detaljer med. FFX handler om Blitzball stjernen Tidus der efter ødelæggelsen af byen Zanarkand rejser rundt i Spira for at finde skurken Sin. Der er masser af aktiviteter og du kommer selvfølgelig også til at spille Blitzball som minispil i FFX. FFX-2 er faktisk den første direkte efterfølger til en FF udgivelse. Her er du en af de tre kvinder Rikku, Yuna eller Paine som rejser rundt i luftskibet Celsius i et forsøg på at forhindre krig i Spira. Det eneste jeg ikke synes så meget om er faktisk FFX-2’s Last Mission, som du enten vil elske eller aldrig spille. Det er fordi gameplayet er så forskelligt fra det du oplever i de to hovedhistorier.

ffxx2 02Det er også spil der skal spilles for RPG elementerne og den fantastiske fortællekunst. FFX har noget af det bedste historie med masser spændende områder og et enormt person galleri. Det er noget der aldrig bliver gammelt og derfor vil både gameplay og historien kunne spilles med lige så stor nydelse i dag som for 13 år siden. Hvis du ikke gider historien så er musikken også et kapitel for sig og noget der også er med til at sætte stemningen.

ffxx2 04Det er et HD Remastered spil og ikke et remake. Det svarer til at give det hele et nyt lag maling mens alt andet er uforandret. Det betyder også, at der ind i mellem er elementer som med nutidens teknik kunne laves bedre. Det ser fantastisk ud selvom du vil opleve at de enkelte figurer af uforklarlige grunde kan have nogle lidt akavede bevægelser. Jeg kunne også godt ønske mig at nogle af de flere minutters lange mellemsekvenser kunne springes over.

ffxx2 05Det er svært at stille alle tilfredse. Final Fantasy X|X-2 HD Remaster  er 100% tro mod originalerne opdateret i lyd og grafik til den kvalitet du vil forvente i dag. Udgivelen er også cross save selvom den ikke er cross buy (du skal købe til både PS3 og Vita). Det giver mulighed for at tage de mere end 100 timers spilletid med på farten. Final Fantasy X|X-2 HD Remaster  samler samtidig alt det ekstra materiale som aldrig tidligere er kommet i Europa. Alle med interesse for JPRG får enten en stor ny oplevelse eller kan gense kendte og elskelige figurer fra Spira. Rigtig god fornøjelse.