X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

Fallout 3


I 50’ernes USA var der en tilbedelse af atomkraft og atomvåben uden sidestykke, inden det blev offentligt kendt, at radioaktiv stråling ikke var ligeså sundt som C vitaminer.
Sideeffekterne får du for alvor en smag på i Fallout 3, hvor atomkrig har efterladt USA med et raseret landskab. Heldigvis for dig er du født i Vault 101 – et beskyttelsesrum, der har været lukket af, siden bomberne sprang.

Så da spillet starter med din fødsel, er du lykkelig uvidende om, hvilket inferno der venter udenfor metaldøren. Vault 101’s indbyggere kan nemlig ikke forlade beskyttelsesrummet af egen fri vilje. Din mor dør ved din fødsel, så du bliver knyttet til din far, og lever et forholdsvis stilfærdig med liv med småproblemer, indtil den skæbnesvangre dag, hvor din far, uden at fortælle dig hvorfor, har forladt Vault 101.


Du beslutter dig for at flygte fra din beskyttede tilværelse for at finde din far, og det er her din fantastiske rejse i for alvor begynder.

Oblivion i hjertet

Fallout 3 er et rollespil i førsteperson – du kan spille i tredjeperson, men glem alt om det, for animationen er alt for akavet, så det kommer du ikke til at bruge. Hjertet i spillet er fra en anden kæmpesucces – rollespillet Oblivion, der har lagt motor til herlighederne.

Det har op til udgivelsen skabt store spekulationer om, hvorvidt der ville blive tale om at Fallout 3 bare ville være Oblivion, hvor sværd og bue var udskiftet med pistoler og granatkastere. Ved første øjekast ligner stilen i spillet Oblivion en del. Du bevæger dig rundt i en kæmpe verden, hvor du kan lave utallige quests udover hovedhistorien. Når du taler med fjender og venner er menusystemet det samme, og animationerne af væsener er stadigvæk stive i ligesom i Oblivion.

Men udover det er der ikke meget, som er det samme. Den største forskel er måden, som du optjener experience på. Hvor du i Oblivion blev bedre og bedre til at bruge de våben og den armor som du brugte mest, så får du i Fallout 3 erfaring ved at dræbe monstre og gennemføre quests.

Disse kan så omsættes til at forbedre dine evner, hver gang du stiger i niveau, og der er virkelig tale om at skulle tage nogle seriøse valg undervejs. For der er masser af færdigheder, som du kan vælge i mellem og du kan bruge dem alle. Se, det er sådan rollespil skal være.

Du bliver max 20

Hver gang du stiger i level, kan du endvidere vælge en særlig fordel, der altid er passiv aktiveret. Det kan være fordele, hvor du får mere experience ved at dræbe fjender eller ekstra point til dine hacking færdigheder. Men traditionen tro for Fallout er humoren på plads, så min favorit er og bliver ’Lady Killer’, som betyder, at du giver ekstra skade til kvindelige modstandere.

En anden forskel fra Oblivion er, at dit maksimum level er 20, og når du har gennemført sidste quest i hoved kampagnen, ja så slutter spillet altså. Så hvis der lige var et par side missioner, som du vil spille, skal du klare dem inden.

Radioaktiv regeringsby

Oblivion’s motor har et par år med i bagagen, og det kan ses flere steder i spillet. Grafisk er personerne og synkronisering af læber ikke helt på niveau med dagens standard.

Til gengæld er det som om, at motoren passer perfekt til at gengive de ødelagte brune landskaber, og Fallout 3 har en helt fantastisk stemning, når du bevæger dig rundt imellem missionerne. Historien udspiller sig i og omkring Washington DC, og du kan for det meste hele tiden se resterne af Washington Memorial stikke frem i landskabet, som et ildevarslende vartegn.

Du finder hurtigt ud af, at radioaktivitet er en alvorlig konsekvens af en atomkrig. Næsten alt du spiser og drikker giver dig stråling. Jo værre din strålesyge bliver, jo flere konsekvenser får det for dig. Du bliver svimmel og kan endda kollapse. Heldigvis kan du nedbringe effekterne ved at tage forskellige stoffer, men det har bare den konsekvens, at du bliver afhængig af stofferne. Jeg syntes det er genialt.


Atomvåben er det bedste vi har

Fallout 3 kunne være fejlet på utroligt mange måder. Men opgaven er løst næsten perfekt med kun få fejl hist og her, så fans kun kan melde om tilfredshed.

Hvis du vil løse alle missioner, vil du kunne bruge over 50-60 timer i spillet uden problemer. Men du kan også bare gå efter at klare hovedmissionen på lige over 20 timer. Lige meget hvad du gør, må du ikke gå glip af denne oplevelse, der kan få enhver til selv at blive vild med atomvåben, når nu de kan resultere i et fedt spil som Fallout 3 - hvis de vil og mærke bliver affyret…

Fallout 3 (EU)
Anmelders vurdering
9/10

Fallout 3   © Bethesda 2008   (PS3)    1/3 Fallout 3   © Bethesda 2008   (PS3)    2/3 Fallout 3   © Bethesda 2008   (PS3)    3/3