X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

Soul Calibur


Så kom Soul Calibur endelig til Europa. Soul Calibur har været og er et meget vigtigt spil for Dreamcast, da det er Namco's første spil i mange år til en anden konsol end Sony's PlayStation. Soul Calibur's succes og de næste titler vi ser fra Namco har derfor stor betydning for firmaets fremtidige planer - Skal Namco fremover udvikle spil til både Nintento og Sega's konsoller ellers skal de fortsætte med at udgive titler eksklusivt til Sony's konsoller? I øjeblikket ser det ud til at Dreamcast ejere kan vente sig mere fra Namco der netop har annonceret at Ridge Racer er på vej.

Soul Calibur er et våben-baseret beat'em'up og er fortsættelsen til Soul Edge (kaldet Soul Blade i Europa) der udkom til PlayStation for et par år siden. Arcade versionen af Soul Calibur udkom i spillehallerne sidste år men var ingen overvældende succes mest på grund af spillets middelmådige visuelle standard når den blev sammenlignet med f.eks. Virtua Fighter 3. Men Namco har forbedret Dreamcast udgaven af Soul Calibur på stort set alle fronter og resultatet er et spil af meget høj kvalitet.

Gameplayet i Soul Calibur er meget lig Soul Edge men er blevet ændret på flere punkter. Weapon-bar'en fra det første spil er fjernet og det er desværre ikke længere muligt at ødelægge modstanderens våben, tilgengæld er spillet gjort langt "mere 3D" dvs. er langt nemmere og vigtigere at gå rundt om modstanderne for at undgå angreb. I Soul Edge kunne man godt "sidesteppe" men i Soul Calibur er det en absolut nødvendighed at bruge den 3. dimension for at vinde. Udover dette er der nu også "Soul Charge" hvilket betyder man kan oplade sin karakter, så man kan gøre mere skade ved et angreb, men i de 1-2 sekunder man lader sin karakter op er man tilgengæld mere sårbar. Til sidst er der flere nuancer i pareringerne så man kan slå modstanderens våben til side og derved få bedre plads til et modangreb. Alt i alt er gameplayet i Soul Calibur gjort en del dybere end sin forgænger, men dette er først noget man opdager efter mange timers spil. Forvent dog ikke at Soul Calibur er dybere end f.eks. Virtua Fighter 3tb og Tekken 3.

Soul Calibur er en arcade konvertering men dette har ikke forhindret Namco i at tilføje et stort overflødighedshorn af game modes for at forbedre spillets holdbarhed. Udover de "almindelige" Arcade, Vs., Team Battle, Vs. Battle, Survival, Extra Survival, Time Attack, Practice
gamesmodes, har udviklerne også tilføjet en Mission Battle som er en slags quest mode hvor man skal gennemføre forskellige missioner og vinde points. De kan bruges til at købe forskellige bonus ting som f.eks. ekstra game modes, billeder, nye kostumer, musik og meget mere. Tro mig der er masser af fede ekstra game modes og bonuser som kan låses op. Desuden er der en Museum Mode hvor man bl.a. kan se de enkelte karakterers profiler, ændre introsekvensen, og meget mere.

Grafisk er Soul Calibur noget af det flotteste der endnu er set overhovedet - uanset platform. For det første er karaktererne (19 forskellige i alt) super detaljerede og suverænt animeret, selv når kameraet zoomer helt tæt ind på dem, taber de ingen detaljer eller bliver grimme pga. grafik fejl. Våbnene er flot og varieret designet, og der er suveræne specialeffekter som f.eks. lysspor, refleksioner, gnister og meget mere som nok skal imponere selv den mest kritiske. Hvad angår de ca. 18 forskellige areanaer bliver man heller ikke snydt - alt er opbygget i rigtig 3D og der er detaljer og flotte arkitekturer nok til at man kan sidde i timevis og beundre spillets baggrunde lige så meget som selve karaktererne og de nærmest ballet-agtige animationer. Når du kan spille Soul Calibur skal du passe på at ikke slå dig når du taber underkæben, for dette spil er altså bare utroligt flot.

Man skulle tro at denne overdådige grafik vil få spillet til at bliver langsomt, men tro om igen - grafikken kører med en konstant hastighed på 60FPS (frames per second) uden nogen irriterende pauser eller nedsættelse af hastigheden - ganske enkelt imponerende. Spillet er samtidig udstyret med en 50/60Hz switch mode, så man kan spille Soul Calibur som den spiller i US og Japan, men bortset fra lidt små sorte boarders på 50Hz virker de umiddelbart ens hastigheds mæssigt. Altså ingen væsentlige mærkbare tab der, hvis fjernsynet ikke skulle understørre 60Hz.

Der er ingen tvivl om at Soul Calibur nok skal sælge mange Dreamcasts, specielt her i vesten da det, udover at være et sindsygt flot spil også er vildt sjovt og nemt at gå til selv for nybegyndere. Spillet er måske ikke særligt nytænkende eller dybt men er tilgengæld gennemført godt lavet fra start til slut, både hvad angår gameplay, grafik, lyd og holdbarhed - og er det ikke nok? Soul Calibur er i øjeblikket det hotteste beat'em'up som kan købes for penge og kan uden tvivl anbefales for fans af genren.

Soul Calibur (EU)
Anmelders vurdering
9.0/10

Soul Calibur   © Namco 1999   (DC)    1/6 Soul Calibur   © Namco 1999   (DC)    2/6 Soul Calibur   © Namco 1999   (DC)    3/6