X FOR HAN ARK VUR
» SAM INFO AKT BSK

FIFA Football 2004


FIFA uden udfordring

Det er et par måneder siden, at FIFA 2004 udkom til PC, Game Boy Advance og alle konsollerne. Det har solgt godt og indeholder flere forbedringer i forhold til 2003 udgaven. Nu er spillet også kommet til Nokia's N-Gage mobiltelefon og man burde kunne forvente samme høje kvalitet og solide gameplay. Sådan er det bare ikke - læs vores anmeldelse og find ud af, hvorfor du ikke bør købe FIFA 2004 til din N-Gage.

FIFA-serien er kendt for sit hurtige og arkade-prægede gameplay. Dette har gennem de sidste næsten ti år medvirket til at gøre FIFA til det mest populære fodboldspil. Det har ikke altid været det bedste, men det har altid solgt bedst - måske i kraft af sin officielle licens. FIFA 2004 til N-Gage har ligesom de andre udgaver selvfølgelig også licenserne i orden. Alle spillerne har rigtige navne og det samme gælder de mange ligaer og klubhold. Spillet har i alt over 300 forskellige hold. Der er klubhold fra 16 forskellige ligaer, heriblandt den danske Superliga og selvfølgelig alle de store ligaer. Der er enkelte klubber med som ikke tilhører en stor liga og så er der en lang række landshold med også. På disse områder indeholder spillet altså det forventelige, men heller ikke mere. En træningsdel med mulighed for at øve dødboldsituationer, pasningsspil og andre elementer ville have været velkommen. Det samme ville en managerdel.

Første halvleg

Spillets menuer er simple og nemme at navigere rundt i og der er en fin musik. I option menuen findes de sædvanlige muligheder for at indstille kampens længde, banens tilstand og spillets sværhedsgrad. Der er altså ingen overraskelser her. Inden kampen kan fløjtes i gang, må der træffes nogle valg. Først skal der selvfølgelig vælges turnering og hold. Herefter er det taktikken der skal lægges, men desværre er spillet på dette punkt ualmindeligt tyndt. Der er mulighed for at vælge mellem de forskellige tal-kombinationer som 4-4-2 og 3-4-3, hvem der skal tage dødbolde og hvor offensivt eller defensivt spillerne skal forholde sig. Det er selvfølgelig også muligt at foretage udskiftninger i startopstillingen, men så har man heller ikke flere muligheder. Det må siges at være et absolut minimum af taktiske muligheder. Der er ingen mulighed for at lægge taktik efter de enkelte spilleres styrker og svagheder og generelt føles optakten til første halvleg meget tynd.

Anden halvleg
De taktiske indstillinger er desuden bare spild af tid, for under kampen er forskellen på en 3-4-3 og 4-4-2 ganske ubetydelig. Spillet er nemlig meget monotont i sit gameplay. Det skyldes først og fremmest spillets alt for dårlige AI. Modstanderne er dumme og utroligt nemme at drible forbi, hvilket fører til at det uanset sværhedsgrad er meget nemt at score mål og vinde kampe. Alt for ofte laver modstanderen frispark og straffespark, hvilket ikke blot gør det endnu nemmere at vinde, det giver også mange generende stop i spillet - noget som slet ikke passer på et ellers hurtigt og arkade-præget fodboldspil. Målmændene er ligeledes dumme og nemme at snyde. Skrues bolden blot en smule griber de den aldrig - enten havner den i nettet eller også blokeres den ud i feltet og giver en ny chance til angriberen. Efter en time eller to med dette spil, vil de fleste kunne slå selv de sværeste modstandere med de dårligste hold. Dermed bliver spillet meget hurtigt meget kedeligt. Styringen af spillerne er simpel og let at lære, men da der bruges fire knapper som på N-Gage sidder meget tæt, skal tommelfingeren ikke være særligt stor før flere knapper rammes på en gang. Det er muligvis pga. dette, at sværhedsgraden er så lav, for der er altid råd til at ramme en forkert knap. Både lyd og grafik under kampen er simpel og imponerer på ingen måde. Faktisk er den støj, der kommer fra tilskuerne i længden ret belastende og monoton at høre på - noget som ellers plejer at være i top i FIFA serien. Det eneste virkeligt positive der kan nævnes er udnyttelsen af N-Gage skærmens omvendte format. Den ekstra vertikale plads udnyttes nemlig fint til radar og spillernavne. Det er før set at disse ting skygger generende for spillet på banen.

Tredje halvleg

I singleplayer bliver det som sagt hurtigt svært at finde udfordringer, men til alt held indeholder spillet mulighed for at spille i multiplayer via Bluetooth. Vi har ikke haft mulighed for at teste hvor godt dette virker, men kender man andre med en N-Gage vil der sikkert kunne findes et par timers ekstra underholdning her.

Konklusion

Denne udgave af FIFA 2004 er ikke værd at bruge penge på. Gameplayet er monotont og helt uden udfordring. Der er da masser af hold og ligaer, men dette falder i baggrunden, når spillet så hurtigt taber pusten. Det er ubegribeligt, hvorfor EA ikke blot konverterede den udmærkede Game Boy Advance udgave af FIFA 2004 i stedet for at levere denne ringe udgave.

FIFA Football 2004 (EU)
Anmelders vurdering
3.0/10

FIFA Football 2004   © EA 2003   (NGE)    1/3 FIFA Football 2004   © EA 2003   (NGE)    2/3 FIFA Football 2004   © EA 2003   (NGE)    3/3